IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини защо пазенето на тайни е вредно за вас

7 март 2019 12 20

И буквално може да навреди на здравето ви

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Пазенето на тайни може да бъде вредно за здравето ви. Разбира се, всяко семейство си има някакви тайни, но от значение е съдържанието на тези тайни. Тайните могат да бъдат малки и незначителни (планиране на парти изненада или пътуване до Дисниленд за ваканцията). Подобни видове тайни няма да причинят вреда на здравето ви.

От друга страна, травматичните, болезнени или променящи живота тайни потенциално могат да увредят психичното ви здраве и благосъстоянието на цялото ви семейство, поне за известно време.

Ето защо е вредно да пазите сериозни тайни от семейството си, които включват финансови теми, сериозни здравословни проблеми, предстоящ развод и т. н.

Макар че пазенето на някои тайни може да бъде препоръчително в случаи, свързани с неприкосновеност на личния живот или защита на семейството, все пак тайните могат да ви създадат много проблеми.

Ето и пет причини защо:

1. Пазенето на тайни може да разруши отношенията ви

Пазенето на тайна в рамките на брака ви или в рамките на някакви значими семейни отношения, може да доведе до срив в комуникацията ви с вашите съпруг и/или роднини. Тайната може да нанесе непоправима вреда на вашата връзка, а това да се отрази и на децата ви.

2. Пазенето на тайни може да засегне живота на децата ви

Ако ще пазите тайна от децата си, преди това трябва много внимателно да обмислите ситуацията. Децата са изключително интуитивни и ще започнат да се тревожат, ако усетят, че нещо сериозно е скривано от тях и то умишлено. В най-лошия сценарий едно или повече деца в семейството започват да смятат, че някак си са лично отговорни или виновни за проблемите в дома си/в семейството си.

3. Пазенето на тайни може да предизвика подозрение и негодувание

Пазенето на тайни в рамките на семейството ви може да предизвика чувство на подозрение и негодувание сред роднините и близките ви. Всички ние бихме искали да сме убедени, че можем да вярваме безусловно на хората, които са най-близо до нас, без значение от това, което се случва. Доверието в семейството ви сериозно ще се компрометира, ако решите да пазите голяма тайна от близките си, особено ако тя е съчетана с лъжа.

4. Пазенето на тайни може да създаде фалшиво усещане за реалност

Пазенето на тайни в семейството ви може да създаде фалшиво чувство за реалност, особено сред децата. Децата научават за света от възрастните хора в живота си. Когато в крайна сметка научат истината от родител или още по-лошо – от някого извън семейството, техният свят може да се срине. Въздействието на тайните върху децата може да бъде дълбоко, независимо от възрастта им. Родителите, които обичайно пазят тайни от децата си, трябва да имат предвид възможността подобно поведение да се повтори в бъдещите поколения.

5. Пазенето на тайни може да причини заболяване

Пазенето на травматични тайни може да доведе до прекомерен стрес и чувство на вина у лицето, носещо тежестта на познанието, дори когато тази тайна се смята за най-добрата възможност за всички засегнати. Физически симптоми като тревожност, главоболие, болки в гърба и проблеми с храносмилането често могат да възникнат, когато смущаващите тайни се таят за дълъг период от време. Лицата, които носят такъв дискомфорт, често се обръщат към алкохола или към други вещества, предизвикващи пристрастяване, за да скрият болката си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари