IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личен опит: Родителите на съпруга ми тровят живота ни!

10 август 2019 08 00

Не знам какво да правя, мисля за развод

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Родителите на съпруга ми живеят далеч, но преди те често идваха при нас (обикновено без предупреждение), ние също им гостувахме. Свекървата е властна жена, иска думата ѝ да бъде закон. Когато идваше при нас бе вечно недоволна, казваше ни как да живеем, правеше забележки за чистотата. Свекърът до голяма степен се съгласяваше с нея.

Бях учтива с тях, готвих, чистих. Съпругът ми се опитваше да бъде дипломатичен, но с годините характерът на майка му ставаше все по-лош. Постоянно правеше сцени, подозираше ме за какво ли не, обиждаше ме. Със свекър ми вярват, че нямаме деца само по моя вина. Съпругът ми ме защитаваше, но не твърде активно. Наскоро те пристигнаха и заявиха, че остават да живеят при нас и аз трябва да си тръгна. Започнаха да ме обиждат и съпругът ми ги помоли да напуснат.

Те се обидиха и казаха, че няма да дойдат при него, докато съм тук. Те настояват съпругът ми да се раздели с мен. Казах му, че ако иска – да общува с тях, но не ги искам в къщата. Сега те се опитват да се сближим. Страхувам се, че свекърва ми няма да ме остави на мира. Не знам какво да правя, дори мисля за развод след 18 години.
Елена, на 45 години

Елена, описахте ситуация, в която ясно се изразява конфликт между вас и съпруга ви, от една страна, и родителите на вашия съпруг, от друга. Струва ви се, че те ви атакуват, а съпругът не ви защитава достатъчно. Фактите обаче показват, че вече 18 години съпругът е избрал вашата страна. Независимо от влиятелната си и доминираща майка.

Може би не чувствате силна подкрепа от страна на съпруга си и възприемате поведението му като балансьор между вас и майка му. Може би вашата оценка на ситуацията е повлияна от страха от отхвърляне от страна на съпруга ви, защото нямате деца. Дори виждате развода като начин да излезете от конфликт, като скъсате отношенията със съпруга си и семейството му.

Важно е да отговорите на следните въпроси: „Обичам ли съпруга си, обича ли ме?“, „Искам ли да живея с него по-нататък, иска ли да живее с мен, въпреки конфликта с майка му?“, „Как да реагираме заедно на поведението на майка му?“, „Как да се подкрепяме?“.

Обърнете внимание – всички въпроси са адресирани и до вас. Само ако действате в тандем, осигурявайки взаимна подкрепа, ще имате максимален шанс да се справите със ситуацията и заедно да оцелеете в конфликта, като поддържате семейството си заедно.

Ако вие и съпругът ви отговорите на тези въпроси, ще престанете да се страхувате от заплахи и няма да мислите за развод.
Андрей Кузнецов, психотерапевт, psychologies

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

анонимна ( преди 4 години )
Аз мисля, че трябва веднага да се разведете, а не да траете по съвета на психолога - ако не сте забелязали, старите държат страшно на наследник, като че ли са Тесла и Айнщайн едновременно, и тормозът към вас ще е до гроб, а истината според мен е следната - осиновяване, което е дори повече от това да си държиш на егоизма да продължиш рода, а ако съпругът ви обича, дори и България би напуснал........
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар