IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Килим за дома - как да го изберете?

7 септември 2019 14 00

Ето за какво да внимавате при покупката

Istockphoto

Обзавеждането на новия дом изисква не само много средства, но и търпение. Ако сте се справили с основната част от ремонта, идва време да подбрете мебелите и аксесоарите за отделните стаи - нещо, което също ще ви отнеме доста време и нерви. 

Дали да има или няма килим в хола или спалнята, е тема, по която много двойки и съпрузи спорят. Има случаи, в които жените поемат всичко в свои ръце и поставят пред свършен факт половинките си. Но ако действат прибързано, може да съжаляват по-късно. 

Ето няколко основни неща, които трябва да имате предвид преди да направите покупката на килим за дома си: 

Дизайн

Хубаво е съчетаете цвета на стените с мебелите и аксесоарите. Въпреки това, не залагайте прекалено много на дизайна на килима. Той просто трябва да служи за фон, а не да се набива твърде много на очи при влизане в помещението. Или казано по-просто - не търсете красив и скъп килим, а гледайте той да е практичен. 

Цвят

По същия начин като дизайна, цветът не може да бъде акцент. Не избирайте твърде шарен килим. Това правило не означава, че трябва да гледате само едноцветни. По-добре е да са по-тъмни, а от светлите тонове са препоръчителни най-вече бежавото и сивото. Има и съчетания между няколко цвята, които са доста симпатични и ненатрапчиви. 

Имайте предвид цветовете на стените и мебелите и пробвайте да си представите килима в центъра на стаята, заобиколен от тях. Освен това изберете нюанс, който ще се поддържа по-лесно. Не бягайте от черното и кафявото - те си пасват с почти всичко. От друга страна петната по неутралните си личат твърде много. 

Материя

Зависи за коя стая избирате килим. Ако той трябва да бъде поставен в помещение, където има много движение, ви трябва нещо, което ще издържи напрекаленото триене на краката. Най-добре е влакната да са къси, за да се чистят по-лесно и не задържат боклуци. За спалнята, например, по-пухкавите и обемни килими създават усещането за топлина и уют. 

Друго важно нещо е дали материалът, от който е изработен килима, на който сте се спрели, е изкуствен или естествен. Вълната топли в студените месеци, устойчива е на прах, мека на допир и по-устойчива на триене. Предимството на памучните е, че се почистват сравнително лесно и могат да паснат на различните стаи. На последно място да синтетичните материи - килимите от тях са евтини, износват се и се замърсяват по-лесно и не задържат топлина. 

Размер 

Когато търсите нещо за хола, който е със стандартни размери, може да вземете по-малък. Той ще стои в средата, но трябва мебелите да го застъпват, за да се оформи своебразен център на стаята. В случай, че искате по-голям килим, то тогава трябва всички мебели да са върху него, за да стои добре от гледна точка на интериора. 

Ако килимът е за спалнята, там важи друго правило - две трети от него трябва да бъде застъпен от вашето легло. Има и вариант да си вземете малък и пухкав килим, който да стои пред него, а не под него.  

Килимът в трапезарията трябва да стои под масата, но все повече семейства решават да заложат на ламинат и не слагат нищо отгоре, за да чистят тази стая по-лесно. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари