IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Боядисаните дами“ на Сан Франциско

11 октомври 2013 13 40

Представяме ви най-известните викториански къщи на Америка

Снимка: flickr.com

Снимка: flickr.com

„Боядисаните дами“ всъщност са няколко цветни къщи, които се намират в Сан Франциско и по-точно на улица „Щайнер“, срещу парк „Аламо Скуеър“.

Те са във викториански стил и са построени между 1892 и 1896 година и са няколко от хилядите подобни, построени в Сан Франциско по време на бума на строителството в края на XIX век.

Въпреки че много от тези стари домове са били изгубени по време на земетресението в града през 1906 г., доста от тях, най-вече в западните и в южните квартали, са оцелели.

Тези, които ви показваме, са най-популярната и известна атракция на града, която редовно се появява в медиите, върху пощенските картички и в множество кино филми, телевизионни предавания и реклами.

Терминът „Боядисаните дами“ е използван за първи път, за да опише тези къщи, от писателите Елизабет Помада и Майкъл Ларсън в тяхната книга от 1978 „Painted Ladies – San Francisco's Resplendent Victorians". Оттогава това име е използвано често за описания на този вид къщи дори и в други американски градове, като например в Балтимор, Сейнт Луис, Мисури, Ню Орлиънс, Синсинати, Толедо и т. н.

Между 1849 и 1915 г. само в Сан Франциско са построени около 48 хиляди подобни къщи, като много от тях са боядисани в ярки цветове, с които са акцентирани техните архитектурни детайли – червени, жълти, оранжеви, шоколадовокафяви и т. н. По време на Първата и Втората световна войни по-голямата част от тях са пребоядисани в сиво.

През 1963 г. художникът Бъч Кардум решил да комбинира нюанси на синьото и зеленото за външната фасада на собствената си викторианска къща. Първоначално някои хора го критикували за тези цветове, но други ги намерили за прекрасни и започнали да следват примера му върху своите къщи. Скоро самият Кардум започнал да съветва хората как да боядисат домовете си и така с негова помощ голяма част от сивите къщи били трансформирани към по-мека и нежна палитра.

Вижте снимки на цветните къщи на Сан Франциско в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари