IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете зяпат непознатите жени заради еволюцията си

1 юли 2013 08 40

Новите лица им се струват по-атрактивни за евентуални майки на децата им

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Недейте да обвинявате половинката си, че постоянно се заглежда по жените, които минават около него. Виновна е еволюцията! Ново изследване показва, че докато дамите са привлечени от мъже, които им се струват познати и близки по някакъв начин, то господата считат за по-атрактивни представителки на нежния пол, които виждат за пръв път.

За да стигнат до този извод, психолози са показвали на мъже и жени снимки на различни хора. Колкото по-често дамите са виждали едно и също лице, толкова по-привлекателно го намирали те. При мъжете се получило точно обратното. Виждайки снимката на жена за втори път, те я оценявали като не чак толкова хубава.

Според учените от университета в Глазгоу причината се корени в еволюционното развитие. Мъжките инстинкти за репродуктивност и оплождане на максимален брой партньорки ги кара да се оглеждат постоянно за нови и нови кандидатки.

Предишни изследвания се придържат към тезата, че близките до нас физиономии ни носят усещане за уют и ни карат да се събираме с такива хора.

Шотландският екип от учени провел редица изследвания. В едно от тях участие взели 83 жени и 65 мъже, на които били показани 5 снимки на дами и 5 на господа. Участниците трябвало да оценят по атрактивност лицата по скалата от 1 до 7.

След това те за втори път разгледали снимките, към които били добавени и такива на непознати лица. Дамите оценили по-високо вече познатите им мъжки физиономии, докато мъжете намалили оценката на познатите им жени, след като сред тях открили и непознати лица, пише Daily Mail.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари