IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Номофобия - има ли живот без мобилен телефон?

14 март 2012 10 00

Кои са засегнати повече - мъжете или жените и защо

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Можете ли да си представите живота без мобилния си телефон? Как ще се свържете с някой, който ви трябва спешно? Ами усещането, че децата са далече от вас и нямате връзка с тех до края на работния ден? Почти е невъзможно да си представим как е било в ерата преди мобилните телефони. И все пак, на всеки може да се случи – да си забрави телефона у дома или да спре да работи по някаква непонятна причина. Как ще се чувствате докато разрешите проблема? Ще издържите ли един ден без телефон?

У някои хора такова събитие или дори мисълта за него причинява силен страх, който вече си има име – номофобия. Според проучване на SecurEnvoy 66% от притежателите на мобилни телефони страдат от такава фобия.

Изненадващ е извода на изследователите, че жените са в по-голяма степен засегнати от номофобията (70%) от мъжете (61%). Това се дължало на факта, че голям брой жени държат свои голи снимки в паметта на телефона си, както и компрометиращи смс-и.

Но другите резултати от проучването напълно потвърждават, че заниманието с джаджи си е приоритетно мъжко. Представителите на силния пол, които разполагат с два или повече телефона са 47%, а жените – 36%.

Номофобията беше изследвана за първи път преди няколко години, когато се установи, че от нея страдат 53%. Очевидно,  с времето броят на засегнатите се увеличава. Дано не сте от тях!

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари