IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google създаде „компютърен мозък“

1 юли 2012 09 00

И той веднага започнал да гледа клипчета с котки в Youtube

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Google създаде изкуствен мозък от 16 000 процесора и една интернет връзка. Екипът, ръководен от доктор Джеф Дийн създал „невронна мрежа“ с повече от един милиард връзки.

Първоначално пуснали на компютърния мозък случайни изображения от над 10 милиона клипчета. Така установили, че машината се фокусира върху котки. Това обаче не изненадало екипа.

Доктор Дийн споделил впечатленията си от експеримента: „Възможно е да се създаде детектор за лицето без да се налага да се етикетират изображенията като съдържащи лице или не“.

Компютърният мозък бил чувствителен освен към котки, така и към разпознаване на човешки лица и тела. Той е създаден от лабораторията към Google - „Вlue sky ideas“. Целта на лабораторията е мозъкът да има точност 15.8% при 20 000 изображения.

Екипите на Google разработват различни проекти, най-често свързани с интернет приложения. Странно, но лабораториите работят и по проекти във връзка с хранителни стоки като хладилници, например. Най-амбициозната задача засега е проект за асансьор в космоса.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари