IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телефонно приложение предпазва от секс с роднини

20 април 2013 09 03

В Исландия вероятността да се стигне до инцест е огромна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Срещате този страхотен мъж в бара. Започвате да флиртувате. Химията е очевидна и след като започвате връзка, в която сексът е страхотен... О, Боже! Той се оказва вашият трети братовчед! Подобна случка би била художествена измислица за страните с многобройно население, но не и в Исландия, където има едва 320 000 души. И вероятността от кръвосмешение не е никак малка, пише Daily Mail.

За щастие напредналите технологии позволяват прилагането на апликации на смартфоните за почти всичко. Не е никак трудно да мерите калориите си, стъпките, да знаете във всеки един момент къде се намирате, дори да следите гаджето си. А исландците дори разполагат със софтуер, който да ги предпазва от инцест.

Апликацията е разработена от трима студенти по софтуерно инженерство в Исландския университет и позволява на потребителите незабавно да сравнят потеклото си, като доближат мобилните си телефони. Ако бъде засечен твърде близък родственик, се включва аларма и на екрана се изписва предупреждение.

Данните се извличат от генеалогична база данни на име Islendingabok, която съдържа потеклото на всички настоящи жители на острова, като в някои случаи то достига до заселниците през IX век. Приложението, наречено "IslendingaApp", спечели конкурс този месец, организиран от университета в чест на 10-ата годишнина на базата данни.

Гражданите на Исландия отдавна могат да използват тази база за генеалогични проучвания, като имат достъп до нея и през мобилен телефон. IslandingaAp обаче осигурява не само достъп до базата, но и удобни функции като календар, напомнящ им за рождените дни на роднините.

Приложението е само на исландски език. За да бъде използвано, потребителят трябва да разполага с местен социален осигурителен номер.

Засега апликацията е достъпна само за Android и е свалена 3 651 пъти, но съвсем скоро се очаква и версия за iPhone.

Малко след пускането на софтуера, вече имаше и коментари. Единият от тях гласи: „Ако имах това приложение на телефона си, вероятно нямаше да се прибера с братовчед си".

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Паки-станец ( преди 10 години )
Ех, ако това приложение се беше появило 87 години по-рано сега немаше да има нужда от разходи по погребението на Маргарет Тачър, а населението на Великобритания щеше да се състои от 17 човека.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар