IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо постоянно сте гладни?

26 юни 2012 05 20

Важно е не колко, а с какво се храните

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Питали ли сте се някога защо постоянно сте гладни, въпреки че закусвате преди работа, в обедната почивка ядете не едно, а две неща, а и вечерята никога не я пропускате?

Мистерията може да бъде разбулена лесно – постоянният ви глад е провокиран от факта, че някои хранителни продукти и техните съставки имат способността да „изиграват“ тялото ви. Те го заблуждават и понякога то не може да разпознае кога има нужда от храна и кога не.

Освен неприятното чувство на перманентен глад, вие рискувате рано или късно това състояние да се отрази неблагоприятно на теглото и талията ви. Ето какви са грешките, които допускате и как може да се справите с тях:

1. Пиете прекалено много сода

В содата, студените чайове и другите подсладени напитки се съдържа високо количество фрутозен царевичен сироп. Изследвания на Университета в Сан Франциско, Калифорния показват, че фруктозният сироп кара мозъка да изпитва постоянно желание за храна, дори, когато човек е сит. Това е така, защото фруктозата потиска хормона лептин, който е отговорен за регулирането на апетита.

2. Ядете консервни храни

Повечето консервни храни съдържат висока концентрация на химикала бисфенол А или бисфенол ВРА. Наскоро изследвания показаха, че въпросният химикал може да обърка нивата на лептин в организма и да доведе до затлъстяване.

3. Закусвате малко

Според проучвания, ако приемате 300 калории за закуска има по-голям шанс да качите килограми, отколкото, ако приемате 500 и повече калории. Това се обяснява с факта, че по-голямото количество калории на закуска води до по-малки нива на кръвната захар и инсулин през деня, което репективно намалява желанието за храна.

4. Пропускате салатата

Ако избягвате салатата или тя присъства по-рядко в храненията ви, това определено е грешка. Зелената салата е богата на витамин В и фолиева киселина, които предпазват от депресия и умора. По време на експериментално проучване участниците били подложени на диета, богата на фолиева киселина. Резултатът: осем пъти по-ефективна загуба на тегло. Зелената салата е богата и на витамин К, който регулира чувството на глад.

5. Избягвате консумацията на чай

Една чаша черен чай намалява нивата на кръвната захар с 10% в рамките на два часа, след като сте приели храни с високо количество въглехидрати. Черният чай съдържа полифенолни съединения, които потискат глада.

6. Не пиете достатъчно вода

Дехидратацията често се бърка с чувство на глад. Ако искате да не прекалявате с количеството храна, което консумирате, просто изпийте една чаша вода преди храненето.

7. Постоянно мислите за храна

Колкото и да сте сити, ако постоянно мислите какво още може да изядете или пък дори гледате храна, със сигурност ще се изкушите да хапнете още нещо. Затова най-добре оставете мислите за храната, докато не дойде ред на следващото хранене.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари