IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спестите пари в 20-те си години

22 август 2020 18 00

Следвайте тези съвети, за да имате добри спестявания

Снимка: Pexels

В 20-те си години поставяте началото на своята кариера. Финансовите навици, които развивате в този период, ще ви помогнат много и през следващите няколко десетилетия.

Ето и 6 начина, които ще ви покажат как да спестявате и инвестирате парите си умно, така че да подсигурите добре бъдещето си:

1. Не харчете безразборно, а си направете бюджет

Следете разходите си и така винаги ще сте наясно с колко разполагате, за какво харчите и колко пари ви трябват за месеца. Направете си груба сметка, които разходи може да намалите или да орежете напълно.

2. Следете спестяванията си

След като си създадете бюджет, предвидете сума, която можете да заделяте всеки месец и още с взимане на заплатата, разпределете съответната сума в своя фонд „спестявания“.

3. Инвестирайте

Само със спестяване няма да натрупате състояние. Търсете постоянно средства и начинания, в които да инвестирате. Залагайте на такива, които не са особено рискови или на професионалисти, които знаят как да оперират с парите ви. Инвестирайте по-ниски суми.

4. Спрете да ползвате кредитни карти

Един от най-вредните навици, който може да развиете е употребата на кредитни карти. Те ви дават една изкуствена сигурност, че постоянно разполагате с пари, което пък ви мотивира да харчите по-смело. Накрая има голяма вероятност да си плащате лихвите, което саботира процеса на пестене.

5. Направете си „фонд за спешни случаи“

Това е малка заделена сума пари, което е извън вашите инвестиции и депозити и ви позволява да ползвате сумата при спешни случаи, без да се налага да пипате депозирани/инвестирани пари и да застрашава печалбата/лихвата ви по тях.

6. Ползвайте смело социалните си придобивки

Ако работите в компания, която ви осигурява допълнително здравно осигуряване, спортни карти или намаления при конкретни търговци, не се колебайте да ги ползвате. Това ще ви спести доста пари.

Също така някои компании предлагат допълнителни екстри, ако плащате директно онлайн. Възползвайте се!

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари