IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 предимства на дифузера за въздух при изолация

29 март 2020 18 00

Ароматът на етерични масла действа успокояващо

IStockphoto

Стресът заради коронавируса повиши тревожността на много българи. Изолирането у дома, липсата на движение, рискът от това да загубят работата и доходите си, води до главоболие, мигрена, проблеми с концентрацията, паника, некачествен сън и други.

Един от съветите на психолозите е да се опитаме да мислим позитивно и да правим неща, с които да релаксираме. Освен горещата вана, която може да си приготвите в края на деня, ароматерапията също е лесен начин да свалите натрупаното напрежение. Но вместо свещи използвайте дифузер за въздух.

Ако имате устройството още преди пандемията, сигурно знаете каква работа върши за пречистване на въздуха в помещенията. Сега, когато го ползвате оставайки си вкъщи всеки ден, ще преоткриете още от неговите ползи.

Какво представлява един дифузер?

Наричат го още аромалампа. Той е уред, който с помощта на ултразвук превръща водата и етеричните масла, съдържащи се в него на фина мъгла или струя. Микро частиците излизат на определен период от време през малък диск, с което освежават и пречистват въздуха от токсини.

дифузер за

Кои са предимствата на дифузера по време на изолация?

1. Идеално средство за релакс

Тези дни хората са доста по-напрегнати и липсата на движение и социални контакти ги кара да се притесняват повече от обикновено. Дифузерът е едно от нещата, които ще ви подействат успокояващо. Може да го държите в хола, където работите напоследък или нощното шкафче, за да усетите ароматните масла преди сън и да се настроите за лягане.

Може да пробвате масло от лайка, лавандула или градински чай, които действат релаксиращо на тялото и помагат при стрес.

2. Подобрява настроението

Оставането у дома и сметките, които се трупат, може да ви действат доста потискащо. След като прекарате 3 дни у дома, едва ли ще ви е до музика и танци. Ето защо ще ви трябва нещо, което да повдигне духа ви.

По-свежият въздух в дома може да потисне депресивното чувство, което изпитвате от известно време заради коронавируса и да ви даде енергия да започнете нещо ново и интересно.

Доказано е, че маслата от сладък портокал, жасмин, роза, шотландски бор, сандалово дърво и ванилия могат да повишат настроението и да ви накарат да се усмихнете.

Работа от

Pexels

3. Предпазва ви от вируси

Използването на дифузер в дома може да ви предпази от настинка, грип и вредните микроби. Тези дни се говори изключително много колко е важно да чистите добре всички повърхности и да проветрявате.

Устройството с етерични масла може да елиминира патогените, които циркулират в отделните помещения. От друга страна етеричните масла могат да се използват и за подсилване на имунната система. Не на последно място, ако въздухът ви е достатъчно влажен, това е предпоставка за здравето на вашите дихателни пътища.

Препоръчителни масла за предпазване от патогените са тези от чаено дърво, градински чай, розмарин, грейпфрут, лимон и мащерка.

4. По-безопасен и полезен за здравето

Колко често си палите ароматни свещи у дома? А случвало ли ви се е да ги бутнете или да ги забравите в непосредствена близост до леснозапалим предмет? Малко невнимание и може да стане беля.

Друго предимство на дифузерите е, че са по-безопасни за използване в сравнение със свещите за ароматерапия. Също така, ароматът на някои масла помага при главоболие, болки в мускулите, възпаление и отпадналост.

За да облекчите дискомфорта от стоенето у дома, ползвайте масло от джинджифил, лайка, лавандула, евкалипт, градински чай, розмарин, бергамот.

изолация Pixabay

Pixabay

5. Подобрява когнитивните функции

Стресът по време на изолация и негативните новини за коронавируса може да причинят проблеми с паметта и концентрацията при някои хора. Някои етерични масла, ползвани при дифузерите за въздух, са с адаптогенни качества. Те успокояват, но и помагат при отпадналост.

Ароматерапията с въпросните лампи може да ви помогне да се съсредоточите върху работата си през деня, като подобри баланса на хормоните в тялото.

За целта ползвайте масло от мента, евкалипт, лимон и бор.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари