IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се движим повече: 6 начина, по които стоенето пред компютъра ни вреди

2 април 2020 14 30

Заседналият начин на живот влияе негативно на психиката ни

Pixabay

Социалната изолация е повече от необходима в борбата с разпространението на коронавируса у нас, но води до по-заседнал начин на живот. Работата на компютъра в продължение на няколко часа, както и оставането пред телевизора и телефона след това, могат да доведат до редица здравословни проблеми.

Болки в гърба, схващане на врата, главоболие, замаяност, зачервени и възпалени очи... Това са част от страничните ефекти, които причиняват електронните устройства, особено ако сме на твърде малко разстояние от тях. От друга страна гледането на филми и липсата на движение бавно ни разболява.

Как ни влияе заседналият начин на живот?

След тютюнопушенето, вторият най-голям рисков фактор за развитие на незаразни болести, е продължителното седене на едно място. Проучванията в САЩ показват, че има близо 5,3 милиона смъртни случая заради заседнал начин на живот, като тези заради прекомерната употреба на цигари са 5 млн.

„Ние просто не сме създадени да седим на едно място за дълго време. Но когато го направим, тялото ни просто преминава в режим на изключване“. Това коментира д-р Антоанет Янси, която години наред изработва системи от упражнения за повече движение у дома и в офиса. По нейните думи, продължителното стоене е най-опасно за сърцето и може да да доведе до бавна смърт – нещо, което повечето от нас не осъзнават, когато се обездвижват.

Кои са вредите от прекомерното седене пред компютъра?

Тези дни много хора са си останали у дома. Независимо дали им се налага да работят на компютъра или просто си почиват, те не бива да допускат да се излежават или застояват твърде много пред електронните устройства.

работа от

Pixabay

1. Появяват се болки в тялото

Не е нужно да говорите с лекар, за да разберете, че трябва да правите почивка на всеки час, за да се раздвижвате. Продължителното седене пред компютъра може да причини болка в гърба, кръста, схващане на врата и мускулите на краката, главоболие. Още по-лошо е ако се взирате твърде много в екрана и не сте на препоръчителното разстояние от него. Това причинява дискомфорт в слепоочието и разваля зрението ви.

2. Напълняваме постепенно

Когато не се движим достатъчно през деня, а по време на изолация това е напълно възможно, активността на мускулите ни намалява. Това води до нарушение на метаболитните процеси и напълняване, за което допринася и навикът да похапваме вредни храни пред компютъра или телевизора.

Дори и да правите някакви упражнения всеки ден, ако седенето пред компютъра или таблета е по-продължително, то крие други рискове, които не са свързани с килограмите.

интернет, социални

Pixabay

3. Затъпяваме

Изследване, проведено от немския учен Сабин Шефер, доказва, че заседналият начин на живот влияе негативно както на физиката, така и на психиката. Резултатите от него (публикувани на сайта на Max-Planck-Institut für Bildungsforschung) показват, че ходенето увеличава енергията и насърчава функциите на мозъка, докато продължителното седене пред компютъра води до затъпяване.

Облъчването, което получаваме от екрана на компютъра, телевизора и други електронни устройства, намалява паметта и понижава концентрацията. Ето защо сутрин се работи много по-добре, докато с нарастване на деня реакциите на човек се забавят и той мисли по друг начин.

4. Получаваме хронични заболявания

Метаболитните промени, предизвикани от заседналия начин на живот, могат да доведат до появата на някои хронични заболявания – хипертония, инсулинова резистентност или диабет, инсулт, камъни в бъбреците и други.

На всеки два часа, прекарани пред компютъра или телевизора в седнало положение, ние повишаваме риска от образуването на рак в белия дроб с над 60%, рак на дебелото черво с 8%, а рак на ендометриума – с 10%. Шансът да получим сърдечно заболяване е 64%, според данни на Seer.

работа от

Pixabay

5. Имаме лошо настроение

Много хора са по-продуктивни, когато са сами и работят от вкъщи. Някои се радват, ако имат повече свободно време за гледане на клипове в интернет и сърфиране в социалните мрежи, но не осъзнават, че това се отразява зле на настроението им. Ето например информацията за разпространението на коронавируса – колкото повече четете, толкова повече се тревожите за вашето здраве (заради така наречения „Синдром на гадния свят“). При това, ако попаднете на недостоверна информация, стресът може да понижи имунната ви система.

Висенето пред компютъра, таблета и телевизора неминуемо ни прави по-емоционални и лабилни психически, ако нямаме социални контакти и не излизаме навън.

6. Продължителността на живота намалява

Прекаленото седене пред компютъра или пред телевизора, може да намали продължителността на живота, дори и човек да е физически активен. Това показва проучване, публикувано в „Archives of Internal Medicine“, обхващащо повече от 200 000 души.

Учените начело с д-р Хиде Ван дер Плоег откриват, че прекомерното висене пред компютъра увеличава риска от смърт с 40%.

„Сутрешната разходка или ходенето до фитнеса също са важни, но не чак толкова, колкото избягването на продължителното седене“, посочва той.

плейстейшън, игра

Pixabay

Как да предотвратим вредите от застояването пред компютъра/телевизора?

Надуваемата топка, с която правим упражнения у дома, може да замени стола, на който работим. Седенето на такава спомага за укрепването на гърба, също предотвратява изкривяване. От друга страна подобрява баланса и гъвкавостта на тялото. Същият ефект има и друга топка (по-сплескана и в по-малък размер) – предназначена за поставяне на стола.

Ако не разполагаме с подобен аксесоар, сега не е времето да обикаляме спортните магазини в търсенето му. Просто ако работим у дома, трябва да ставаме на всеки час и да се движим из жилището, за да подобрим кръвообращението в тялото и намалим схващането.

Правилното организиране на времето е друга важна крачка, с която да не стоим прекалено много пред компютъра или телефона. Трябва да разпределим задачите си така, че да свършим всичко в срок и да не работим извънредно – най-вече вечер, когато ни липсва и светлина.

Ограничаване използването на социалните мрежи също е полезен ход. По-добре е да си отпочинем след работа, отколкото да приключим и се захванем с телефона.

болки, хронично

Pixabay

Упражнения за зрението и раздвижване

Екраните на технологиите увреждат зрението. Затова от време на време трябва да правим почивка от тях. Едно от най-лесните упражнения е да застанем на прозореца или терасата, като за известно време се взираме в далечината. Друг вариант е да сменяме обектите – първо да гледаме в най-близкия до нас предмет, след това в най-далечния, като направим няколко повторения. Описването на кръгови движения с очите – наляво и надясно, също има положително действие при „по-лениви“ очи.

Ако сте между 6 и 8 часа на компютъра поради естеството на вашата работа, правете си упражнения за раздвижване на всеки час или поне 2 пъти през деня. Например:

  1. Станете и направете кръгови движения с главата – започващи отляво и после отдясно.
  2. Накланяйте главата нагоре и надолу, наляво и дясно.
  3. Раздвижете краката като пружинирате на едно място. Изпълнявайте кръгови движения с всяко стъпало.
  4. Както си седите на стола, вдигнете ръцете и започнете да ги движите, все едно махате на някого, за да ви види.
  5. Сложете ръцете си отзад на тила и така се движете на ляво и дясно.
  6. Станете, сложете ръцете на кръста и „изпишете“ кръг като движите кръста си. Направете го и в двете посоки.
Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари