IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изолация: Как да не се стресирате от социалните мрежи?

4 април 2020 13 30

Блокирайте приятели, които споделят негативни новини

Pixabay

В началото на извънредното положение всеки напазарува и започна да уплътнява времето си у дома с какво ли не, само и само да бъде активен и да не мисли за коронавируса. След три седмици обаче, скуката, липсата на движение и чист въздух, си казаха думата. Повечето от нас постоянно са на линия, защото имат отчаяна нужда от връзка с външния свят и любимите си хора. Освен това не спират да гледат телевизия, за да не изпуснат най-новото около пандемията.

Лекари изтъкват, че хората биха се чувствали много по-спокойни, ако не четат постоянно информация за COVID-19 и ограничат използването на Facebook, Instagram и Twitter. Причината е, че там има най-различни неща – текстове, снимки, колажи, профили на наши приятели, лекари, организации, които могат да повлияят негативно на психиката на деца и възрастни, с което да повишат тревожността им.

Трудно ли е да се откъснем от социалните мрежи в такъв момент? Сигурно си казвате: „Ако не работех от вкъщи и не ми трябваше интернет, щях да си изключа Facebook и да не посещавам сайтове!“. Е, това е разумна постъпка, но не всеки би я предприел.

В наши дни пристрастяването към електронните устройства се смята за болест. Ако продължавате да ги ползвате, за да сърфирате в интернет, трябва да си наложите някои ограничения.

Как да не се стресирате при използването на социални мрежи?

социални мрежи

Pixabay

Блокиране на акаунти/спирането им за определен период

Тази опция се използва, за да спрем да виждаме постове или да се отървем от злонамерени приятели, които споделят най-различно съдържание, обиждат или използват нецензурни изрази. Е, това ще ви помогне да виждате все по-малко неща, свързани с коронавируса и социалната изолация, които ви стресират.

„Ако публикациите, които виждате, ви карат да се чувствате зле или ви стресират, тогава помислете за временно блокиране на тези акаунти“, казва д-р Доли Клок пред „POPSUGAR“.

„Заглушете“ или блокирайте определени хора или страници в платформи като Facebook, Twitter и Instagram. Те не биват уведомявани за това, което носи известно спокойствие.

Instagram Pixabay

Pixabay

Харесайте страници и акаунти, чието съдържание ви действа положително

Ако от близо 3 седмици четете за загиналите в Италия или за смъртните случаи и разпространението на коронавируса по света, опитайте да последвате по-различни канали. Така например може да се абонирате за забавни видеоклипове, релаксираща музика, за страници, от които ще получите вдъхновение как да спортувате или кои книги/филми да минете докато сте у дома.

„Не можете да блокирате всеки акаунт, който ви стресира, но има как да откриете такива, чиито послания са позитивни и ви поднасят много хумор, казва още д-р Клок.

Разгледайте какво следват вашите приятели, разтърсете се в интернет и ще видите, че социалните мрежи могат да са по-приятно място „за обитаване“.

работа от

Pixabay

Сверете си часовника

Един от най-добрите начини да не се стресирате, е като ограничите времето, което прекарвате в социалните мрежи. Е, ако работата ви е свързана с публикуване на постове във Facebook, това ще е трудно, но след като приключите със задълженията си, се постарайте да се развличате с друга дейност. Грешка е ако отворите мобилния и продължите да разглеждате профила си.

По думите на д-р Клок, има приложения, с които ще следите колко време стоите в интернет. Може да получите напомняне на мобилния, ако вече е минал час в Instagram или Twitter, например. Това ще ви накара да ги затворите и да се раздвижите.

Също така, ако не желаете да се стресирате заради извънредното положение, или четете възможно по-малко информация за коронавируса, или потърсете достоверни източници в социалните мрежи и сайтове, които да посещавате за определено време. Кажете си, че ще отделите максимум 30 минути на ден за това.

Дори може да използвате следния подход – с всеки изминал ден намалявайте времето, прекарано в социалните мрежи. Когато не сте на работа и близките ви са до вас, изключете телефона и компютъра, като им отделите цялото си внимание. Така ще бъдете по-щастливи и по-малко стресирани.

мъж с

Pixabay

Участвайте в положителни предизвикателства

Заради скуката много известни личности измислиха какви ли не предизвикателства, в които да се включат и техните фенове. Освен това, между приятелки тръгна качването на снимки без грим, кадри на децата или стари фотоси. Тези игри са много досадни понякога, но по време на пандемия могат да ви повишат настроението.

Само докато разгледате детските снимки на шефа си или съученици от родния град, ще се посмеете поне за малко. От друга страна, предизвиквайки някой друг, вие ще спомогнете за повдигане на духа му.

Все пак, участвайте в игри, които нямат за цел да обидят или унижат хората по някакъв начин. Каквото и да коментирате, старайте се да не влизате в спорове и излишни дискусии, с които само ще се нервирате и ядосате повече.

Каквото и да решите и колкото и време да прекарвате в социалните мрежи, бъдете #ОтговорниВкъщи и мислете по-положително. Всеки може да извлече най-хубавото от изолацията, стига да иска!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари