IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещата Виолета Манчева – за работата по време на криза и доверието в медиите

14 април 2020 12 30

„В момента информираността е задължителна“, казва едно от лицата на „Новините ON AIR“

Снимка: Виолета Манчева

Виолета Манчева е най-новото попълнение в новинарския екип на телевизия Bulgaria ON AIR. Тя седна на централното място на 28 март и зрителите ще могат да я виждат всеки уикенд, когато тя се редува с колежката си Петя Кертикова.

Виолета още от малка знае с какво иска да се занимава. Казва ни, че е „скарана“ с точните науки, но пък с литературата се разбират от първия път. Любовта към четенето я води и към създаването на собствени текстове, а първият ѝ досег с журналистиката е в училищния вестник.

Завършва висшето си образование в Софийския университет с профил „Телевизия“ и поема по професионалния си път. Преди да започне работа в Bulgaria ON AIR, Виолета стажува в различни медии, но твърди, че първия си истински шанс е получила именно в Investor Media Group.

„В телевизия Bulgaria ON AIR чух за първи път „Направи си репортажа както прецениш ти“, казва водещата.

Според нея, един журналист трябва винаги да е подготвен и да бъде нащрек за трусове в нагласите на обществото. За да влезе в класацията „добър“, всеки нейн колега е задължен да поддържа неутрален тон, независимо кой управлява държавата и кой седи начело на медията.

Виолета 1

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Да поддържаш неутрален тон и да не изразяваш емоция обаче не означава да бъдеш безчувствен. Виолета споделя, че един журналист никога не трябва да си играе с емоциите на хората. „Това е правило, което често може да бъде забравено“. Тя е твърдо против създаването на новина на фона на страданието на хората и смята, че журналистите могат да предотвратят бича на общественото мнение.

Големият пробив на Манчева идва в телевизия Bulgaria ON AIR, където тя за една година успява да се издигне от лице на прогнозата за времето до водещ на новини. Благодарна е на целия екип, който е видял желанието и хъса за работа в нея и са ѝ дали шанс за развитие.

Човекът, който я е открил и ѝ се е доверил е директор „Новини“, Катерина Манолова. „Тя не просто ме намери – тя ме създаде“. Водещата казва, че в Bulgaria ON AIR е намерила своето второ семейство. Тук тя усеща свобода, спокойствие и увереност да се развива и да работи качествено.

„При нас, в новините на Bulgaria ON AIR, екипът е семейство, на което винаги знаеш, че можеш да разчиташ и можеш да откриеш подкрепа в тяхно лице“.

Освен че се издига много бързо в йерархията на телевизията, Виолета печели и наградата „Блестящ дебют“ на Investor Media Group. Шегува се, че такова отличие се печели с нахалство и много познати, които са готови да гласуват за теб.

Виолета 2

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В сериозната част на нещата, водещата признава, че от самото начало в Bulgaria ON AIR се опитва да бъде такава, каквато е – перфекционист, нетолериращ грешки и компромиси. Въпреки че се стреми към пълен професионален успех, Виолета казва, че не иска да бъде от хората, които правят жертви в името на кариерата. „Опитвам се да намеря златната среда“, споделя тя и добавя, че всеки един журналист трябва да е готов за по-малко време за себе си.

За дебюта си като водеща на „Новините ON AIR“ казва, че е имала смесени чувства. От една страна се е чувствала страхотно да бъде част от такъв страхотен екип, но от друга, са се прокраднали и притесненията от евентуално излагане пред камера. Емисията ѝ минава повече от успешно и Виолета доказва, че мястото ѝ в екипа не е случайно.

Виолета 3

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Тя влиза в „Новините ON AIR“ в момент на извънредно положение и много добре знае, че сега журналистиката и правилната информация е по-важна от всякога. Наясно е, че всяка грешка на репортер, редактор или водещ може да коства много на зрителя и да донесе след себе си редица последици.

„Информираността в момента е задължение – не само за нас, но и за зрителите. Нашата работа сега е да заслужим доверието на зрителите, за да могат да се информират от правилните канали“.

Водещите на „Новините ON AIR“ осъзнават своята отговорност и затова не сядат пред аутокюто без да проверят информацията си по няколко пъти. Всеки път една новина се разглежда от няколко души, за да бъде хваната грешка, ако има такава. „Конкретен момент може да доведе до паника или притеснение за прекалено много хора“.

Виолета Манчева съветва зрителите да се информират от достоверни източници и да се доверяват на медии, които са се доказали през годините. Именно такава е и Bulgaria ON AIR, където екипът от професионалисти не би си позволил да загуби доверието на хората заради временна сензация.

виолета

Снимка: Виолета Манчева

Когато не е в офиса, водещата на „Новините ON AIR“ и приятелят ѝ са #ОтговорниВкъщи и спазват препоръките за социална изолация. Признава, че сега двамата са открили ново хоби – готвенето. Повечето свободно време им позволява да бъдат креативни в кухнята и да подобряват своите способности.

След като сготвят вкусно ястие, те се настаняват удобно пред телевизора и гледат „The Morning Show“ с Дженифър Анистън. Сериалът е много подходящ за всеки журналист, тъй като разказва за скандал, случващ се в телевизионно предаване. Виолета споделя, че е „комбинация между авантюрист и домошар, обожаващ еднакво силно както излежаването вкъщи, така и шумните пътувания“.

Виолета11

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Като типичен представител на зодия Лъв, водещата отделя голямо внимание на визията си. Казва, че тя е от изключително значение за всеки водещ и репортер. Когато не е пред аутокюто, а е на терен, има три неща, без които не започва пряко включване – телефон, слушалки и разбира се... червило!

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари