IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е Ким Йо Чен – сестра на Ким Чен Ун и истински диктатор в пола

21 май 2020 18 00

Тя е вторият силен човек в Северна Корея

Снимки: БГНЕС

Информацията в Северна Корея е строго контролирана от комунистическата власт и нейния лидер Ким Чен Ун. Преди няколко седмици светът се чудеше дали Ким е починал, но покрай цялата суматоха на преден план се появи неговата сестра Ким Йо Чен.

Прожекторите се насочиха към нея като евентуален наследник на властта.

Коя е Ким Йо Чен?

За нея се знае твърде малко, но анализатори смятат, че тя има не по-малко заложби да се превърне в поредния севернокорейски диктатор. Проблемът е, че тя е жена, независимо, че е част от боготворената династия Ким.

Ким Чен Ун и Ким Йо Чен са деца на Ким Чен Ир. Смята се, че и двамата са учили в едно и също училище в Швейцария, след което се завръщат в родината си.

Ким Йо Чен

Според официалните информации, тя заема висш пост в Корейската трудова партия през 2014 година. Нейната възраст остава загадка, твърди се, че по това време тя е на 27 години.

Ким Йо Чен e най-довереното лице на севернокорейския лидер и се смята за втория по влияние човек в страната.

Светът е вперен в нея през 2018 г., когато тя присъства на церемонията при откриването на Олимпийските игри в южнокорейския град Пьонгчанг. Първи случай, в който член на династията Ким посети Южна Корея след Корейската война.

Сестрата съпровождаше брат си и на двете срещи на върха със САЩ. Именно след втората се появяват информации, че част от делегацията, която е подготвяла срещата, е екзекутирана. Причината – неуспешният ѝ край.

Тръгва и слухът, че сестрата на Ким Чен Ун също е изпаднала в немилост.

Влиятелната Ким Йо Чен се появи на публично място за първи път след случая чак след 50 дни. Така бяха отхвърлени съмненията, че е била поставена в списъка на репресираните чиновници заради провала на срещата на върха с Доналд Тръмп в Ханой.

Ким Йо Чен е част от височайшето присъствие на типичните за Северна Корея масови игри на стадион „Първи май“ в Пхенян, а до нея беше и брат ѝ.

През 2019 г. става ясно, че Ким Чен Ун не е избран сред депутатите във Върховното народно събрание, но там е сестра му.

Ким Йо Чен

Личният ѝ живот

Личният ѝ живот е забулен в мъгла. По непотвърдена информация тя се е омъжила през 2014 година за сина на втория най-влиятелен човек в страната, началникът на Главното политическо управление на Корейската народна армия. През 2015 година, пак след близо 50-дневно отсъствие, тя придружава брат си в овощно стопанство на една от военните части. Според южнокорейското разузнаване Ким Йо Чен е родила първото си дете. През 2018 г. пък се появява информация, че е родила второто си дете.

Макар и като негласно правило, В Северна Корея начело на страната може да бъде само член от обожествяваната династия Ким.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари