IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да почистим белите си обувки?

30 май 2020 18 00

Винаги трябва да изглеждаме представително

Снимка: Pixabay

Честно да си кажем, винаги сме завиждали на хората, които имат чисти бели обувки по всяко време. Независимо дали навън вали, или има локви, някои от нас успяват да избегнат всяка пречка и да се приберат вкъщи без нито едно петънце. Истински магьосници.

Но ние, простосмъртните, нямаме такива способности и още с излизането стъпваме накриво. Всеки път ще нацелим разбитата плочка, под която се крие мръсна вода, която, разбира се, ще напръска белите ни обувки. Току-що сме ги извадили от кутията, но това няма значение, защото само след няколко крачки те вече приличат на чифт, носен поне 5 години.

маратонки pixabay

Снимка: Pixabay

Проблемът със запазването на белотата е толкова често срещан, че трябва да има начин, по който да го избегнем. И всъщност, такъв има и то не един. Тъй като не сме като звездите, които само след едно носене сменят обувките си, сме свикнали да търсим решение на проблемите.

Ето как да върнете блясъка на белите си обувки:

1. Бял лак

Изглежда невероятно, но е много лесно. За да прикриете някоя и друга драскотина, може да използвате просто бял лак за нокти. Внимателно нанесете върху засегнатото място и оставете обувката да изсъхне. Ще видите какви чудеса може да сътвори една малка бутилка.

2. Оцет

Има много удобни малки инструменти и продукти, които да ви помогнат с почистването на белите обувки. Но ако нямате нещо такова подръка, вземете една малка кърпа и я натопете в оцет. Втрийте внимателно, за да премахнете малките петна. Voilà!

маратонки pixabay

Снимка: Pixabay

3. Забравете за пералнята

Голямо НЕ на пералнята. Независимо колко лека е програмата, не слагайте обувките си в машината. Тя ще съсипе материята. Насочете се към почистването на ръка. Отнема време, но е по-сигурно и щадящо обувките.

4. Четка за зъби

Ако имате мръсни петна по обувките, използвайте стара четка за зъби. Направете си разтвор от топла вода и сапун, натопете вътре четката и започнете леко да триете петната. Не бързайте, за да не навредите на материята.

5. Връзките

Освен за самата обувка, трябва да се грижим и за връзките на обувките. Може би си мислите, че те вече могат да се пуснат в пералнята, но и тук грешите. Вместо да ги хвърлите в машината, измийте ги на ръка с топла вода и сапун и ги оставете да изсъхнат.

маратонки pixabay

Снимка: Pixabay

6. Бързото изсъхване

Обувките ви може да бъдат леко влажни след като сте приключили с почистването им. За да ускорите изсъхването, поставете намачкани слоеве от кухненско руло или няколко смачкани носни кърпички вътре. Те ще абсорбират влагата и ще помогнат за бързото съхнене.

7. Шампоан

Да си представим, че стъпвате на нещо мазно докато пресичате улицата. Може пък някой пържен картоф да е паднал от сандвича ви и да се е приземил точно върху белите ви маратонки. Първоначално не виждате какъв е проблемът, но със сигурност вече имате мазно петно по обувката.

Когато се приберете вкъщи, използвайте най-нежния си шампоан, топла вода и четка за зъби или парцалче, за да избършете петното. Трябва да видите ефекта веднага.

8. Прибирайте обувките вкъщи

Не оставяйте маратонките си навън. Те достатъчно са изложени на UV-лъчите, така че няма нужда да поемат още от тях. По този начин обувките изсветляват и губят блясъка си. За да ги съхраните за по-дълго време, прибирайте ги вкъщи, където е хладно и тъмно.

9. Белина

Най-важният въпрос оставихме за накрая. Може ли да използваме белина върху бели маратонки? Отговорът е да, но трябва да я разреждате. Повечето експерти съветват да смесите една супена лъжица белина с 3 литра вода. Нещо повече от това и рискувате да превърнете белия цвят в странен жълт нюанс. Потопете стара четка за зъби в разтвора и внимателно почистете обувките. След като приключите, изплакнете с топла вода.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари