IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е Рания ал-Ясин – от Кувейт до кралския трон

1 юни 2020 18 00

Тя е известна защитничка на правата на жените

БГНЕС

Тя е известна със своята красота и това, че през годините се бори за правата на жените в обществото. Тя не покрива главата си с бурка, въпреки че религията ѝ го налага. Тя е Рания ал-Ясин – една обикновена палестинка, която се превръща в кралицата на народа. Често я сравняват с покойната принцеса Даяна  и има защо. Нейната социалнозначима дейност се простира отвъд пределите на Йордания. 

Коя е Рания ал-Ясин? 

Рания ал-Ясин е родена на 31 август 1970 г. в Кувейт, където завършва средното си образование. Няколко години живее в град Тулкарм, защото там баща ѝ работи като педиатър. Майка ѝ пък се грижи за домакинството, с което семейството не се отличава по нищо от останалите палестинци. По-късно, през 1990 г. всички напускат Персийския залив като много други бежанци по това време. Година по-късно тя взима диплома по специалност „Организация на производството“ в Американския университет в Кайро, Египет. 

„Имах най-обикновен живот… ходене на кино, на фитнес, ресторанти, приятели. Родителите ми учеха мен, брат ми и сестра ми да се трудим упорито, за да постигнем успех“, споделя Рания пред френското издание на списание Elle. 

кралица Рания

БГНЕС

Любов от пръв поглед 

Нейната любовна история сякаш е сюжет от романтичен филм. Рания работи в маркетинг отдела на Citibank, след което се премества в офиса на Apple в Аман. През януари 1993 г. тя и неин колега са поканени на вечеря, организирана от сестрата на Абдула II бин ал-Хусейн (бъдещият ѝ съпруг и крал на Йордания). Тогава тя си няма приятел, а заради избора ѝ да не носи бурка още като тийнейджърка, много мъже не я смятат за подходяща партия за брак. 

„За жалост хората на Запад смятат, че хиджабът е символ на потиснатостта и слабостта. Не е така. Жената си покрива главата, ръководейки се от собствените си убеждения. Аз винаги съм твърдяла, че човек може да съди за една жена само по това, което тя има в главата си, а не върху нея“, споделя тя. 

Абдула II бин ал-Хусейн, който я харесва от пръв поглед, тогава е един от най-желаните ергени в Йордания. Още докато той бил на 3-годишна възраст, неговият баща го лишава от правото да наследи трона му и го дава на своя по-малък брат - принц Хасан. Така момчето израства с мисълта, че няма да стане крал, като възпитанието му било европейско, за което допринася и неговата майка, която е британка – Тони Гардинър или принцеса Муна. 

Когато Рания и Абдула се виждат на официалния прием, се влюбват от пръв поглед. 

„Изобщо не си представях какво ще ми сервира съдбата“, споделя тя. Той от своя страна признава, че в момента, в който я видял, загубил дар слово и само я гледал втренчено. 

Годеж набързо 

Малко след като принцът на Йордания среща Рания ал-Ясин, двамата започват да излизат на срещи. Въпреки че тя няма благородническо потекло, това няма значение за връзката им. Няколко месеца след това той я иска за своя жена, като отива лично със своя баща – крал Хусейн I. Нейното семейство няма нищо против и започва подготовката за „сватбата на века“. 

„Кралят си избра невеста, която му е равна като интелект. Те са невероятна двойка – подхранват един на друг интелектуалното си любопитство“, коментира Заид бин Раад, близък до Абдула. 

Сватба в западен стил за бъдещата принцеса

Когато Рания се омъжва за Абдула, тя не знае, че по-късно баща му ще си промени мнението и тя ще стане кралица. Така казва „Да“ на своя любим на 10 юни 1993 г. Бляскавата церемония в западен стил се състои в двореца Захра, като преди нея имало тържествено шествие. 

Медиите не пропускат да отбележат събитието, като посочват, че булката носи рокля, изработена специално от британеца Брус Олдфийлд. Тя била със златна бродерия, заимствана от персийските традиционни одежди. Въпреки че по протокол трябвало да сложи тиара на главата си, Рания отказала и я заменила с шнола, на която било прикрепено булото ѝ. След края на официалната част, тя сменила огромния тоалет с нещо по-удобно – рокля с деколте и открити ръце, ушита от същия дизайнер. 

От Кувейт до кралския трон

Като съпруга на принц Абдула II бин ал-Хусейн, Рания получава титлата принцеса. Тя поддържа чудесни отношения с родителите му. След като ражда първородния си син, тя решава да го кръсти Хусейн, с което печели още повече симпатиите на кралското семейство. 

През 1999 г. здравословното състояние на Хусейн бин Талал (крал на Йордания) се влошило. Неговият брат вече се подготвя за своята коронация, която така и не се осъществява. Две седмици преди да издъхне, кралят решава да отстъпи трона на своя първороден син. Така Хасан става крал на Йордания, а Рания – кралица, при това само на 28 години. 

„За мен цялото това нещо беше огромен шок. Като се започне от смъртта на краля, който всички обичахме толкова много и се стигне до заемането на позиция, за която не бях напълно подготвена. Трябваше бързо да уча всичко в движение“, спомня си тя. 

Кралица Рания и нейната следа в обществото 

Въпреки че не притежава властта, съсредоточена в ръцете на съпруга йѝ Рания се отличава със своята доброволческа работа, а неповторимият ѝ стил никога не остава незабелязан. Тя е негов посланик и през годините прави много благотворителни инициативи. Преди няколко години, появявайки се на Световния икономически форум в Давос, тя привлича фокуса на камерите към себе си – освен с елегантното си облекло, Рания грабва присъстващите със своето съвременно мислене като мюсюлманска съпруга. 

Кралицата е защитник на реформите в образованието и общественото здравеопазване, бори се за развитието на устойчива туристическа индустрия в Йордания, както и даването на повече власт на младите хора. Тя държи да бъде чут гласът на жените в Йордания и е против практиката „убийство за чест“. Също така подкрепя сътрудничеството между Запада и Арабския свят. 

Кралица Рания има множество награди заради нейната хуманитарна дейност. Тя получава „Visionary Award“ от платформата за видеосподеляне YouTube. През 2010 г. списание „Glamour“ ѝ дава отличието „Жена на годината“, а година по-късно „Harper's Bazaar“ я обявява за най-красивата първа дама. 

Тя събира своите спомени в четири детски книжки, а профилите в социалните мрежи, където споделя част от своето ежедневие, се следят с голям интерес. 

„Осъзнавам, че моята позиция не е привилегия, а отговорност. Според мен кралиците ги оценяват по делата, а не по произхода“, споделя тя.

Семейството – на първо място за Рания

Кралица Рания и крал Абдула имат четири деца. Техният първороден син – Хусейн, е роден на 28 юни 1994 г. През юли 2009 г. е обявен за официален престолонаследник на трона. 

„Това е свързано с огромна отговорност, а той е още толкова млад и трябва да бъде възпитан като обикновено дете. За мен е важно той да води максимално нормален живот и да изгражда естествени отношения с всички, които го харесват такъв, какъвто е, а не заради потенциалната му бъдеща титла“, обяснява кралица Рания. 

В свое интервю йорданската кралица споделя, че за нея семейството е най-важното. Дори и да има важни ангажименти, тя винаги се съобразява с това от какво се нуждаят децата ѝ. Въпреки възможностите, с които разполагат, те не получават съвременни технологии като подарък, ако с постъпките си не са ги заслужили. 

Второто дете на кралското семейство – принцеса Иман, е родена на 27 септември 1996 г. След нея са принцеса Салма (26 септември 2000 г.)  и принц Хашем, който се ражда 5 години по-късно. 

Семейството живее в дворец в Йордания, простиращ се на площ от 40 хектара. В него кралицата често може да бъде забелязана в кухнята, където от време на време съпругът ѝ обича да пече любимото си месо на скарата. 
 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари