IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим: Рецепта за сладко от ягоди

2 юни 2020 14 40

Вкусна добавка към сутрешните палачинки

Снимка: iStock

Честно да си кажем, най-любимата ни част от лятото не е свързана с морето или късите ръкави, а със сочните плодове, които се появяват в градината или на пазара. За щастие, част от нас имат удоволствието да отглеждат собствени сортове плодове и зеленчуци и да са сигурни в техния произход и начин на грижа.

Един от най-дългоочакваните моменти е появата на ягодите, които хем се крият сред листата си, хем лекичко се подават, за да покажат, че са готови за откъсване. Червеният им цвят ни привлича отдалече, а вкусът им остава задълго в сетивата ни. Този плод се счита за най-силния афродизиак, а истории от древността разказват, че мадам Талиен се е къпала в прясно изцеден сок от ягоди, за да запази красотата си.

ягоди istock

Снимка: iStock

Ежедневният прием на ягоди укрепва имунната система и успешно бори вирусите и инфекциите. Те са добър източник на витамин C, калий, калций, магнезий и други витамини. В състава им влизат киселини като лимонена, салицилова и ябълчена, които подпомагат храносмилането.

Разбира се, те, както и черешите, са хубави не само в суров вид. От ягоди може да направите чудесно сладко, което е перфектната добавка към всяка закуска. Рецептата е много лесна и изисква минимално количество продукти.

Как да приготвим сладко от ягоди

Продукти:

2 кг ягоди

1 кг захар

2 ванилии

1/2 чаена чаша вода

1 чаена лъжица лимонена киселина

Начин на приготвяне:

И тук, както и при сладкото от череши, първата ви работа е да изберете правилните продукти. За най-вкусната формула ще са ви нужни добре узрели дребни ягоди. Заложете на българското, защото нашите сортове са подходящи за бурканчетата и ще успеете да съберете повече плод. Ако ви се наложи пък да работите с по-големи ягоди, може спокойно да ги нарежете и така да ги приготвите.

сладко от

Снимка: iStock

В голяма тенджера смесвате водата, захарта и ванилиите. Оставяте сиропа добре да заври и тогава добавяте ягодите. Когато варите сладкото ще забележите, че се получава пяна, която трябва да премахнете. По принцип, продуктът трябва да е готов след около час, но ако не ви харесва гъстотата му, може да продължите да варите до желания резултат.

След като сте постигнали мечтаната консистенция, добавяте лимонената киселина и варите за още 3 минути. Премахнете тенджерата от котлона и започнете да пълните сладкото в буркани докато още е топло. Затворете добре бурканчетата и ги обърнете с капачката надолу, за да стегнат.

Ако се чудите как да набавите необходимите продукти – направете го онлайн ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Може изобщо без вода. Плодът ще пусне сока
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тони ( преди 3 години )
Моля, обяснете как да приготвя сироп от половин чаша вода и един килограм захар. Според мен е невъзможно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
Сироп за сладко от ягоди не може да се приготви с 1 килограм захар и 1/2 чаша вода !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар