IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да подредите куфара си за почивка?

2 юни 2020 16 30

Внимавайте с теглото

Снимка: iStock

Лятото се задава и това ни кара да помислим за ваканция. Независимо дали ще ходите на море, на планина, или просто искате да промените обстановката, със сигурност ще трябва да вземете няколко неща с вас. Това поражда нуждата и от куфар, чието подреждане често се превръща в мисия невъзможна. Особено за дамите.

Колко неща ни трябват за 4-дневно пътуване? Със сигурност по-малко, отколкото си мислим, но това не ни пречи да вземем всичко, което желаем. Напълно възможно е в тези дни да ни потрябва бански костюм, няколко вечерни рокли, няколко рокли за излизане, тениски, яке и още много други дрехи. Все ще намерим място и време, за да ги облечем.

куфар istock

Снимка: iStock

За да вземем всичко обаче ще трябва някак си да го съберем в куфара. Понякога насилственото затваряне и скачане върху него не работят и е време да помислим за малко по-рационален начин на подредба.

Ето няколко начина, по които да опаковате багажа си:

1. Изберете правилен куфар

Колкото е по-голям куфарът ви, толкова повече неща ще искате да сложите в него. Изберете правилния размер, в зависимост от това за колко време отивате на почивка. Ако ще прекарате по-дълго време далеч от дома, добре е да си вземете твърд куфар, който няма да се повреди при турболенция в самолета или пък няколко дупки по пътя.

Ако пък предпочитате да пътувате с по-малко багаж, може да си вземете мек сак, който има достатъчно външни джобове, за да приберете тоалетните си принадлежности или храната си за из път. Без значение какъв вид ще изберете, задължително проверете вътрешността на куфара, за да видите дали имате някакви забележки. Ако взимате нещо с колелца, завъртете го на всяка посока и усетете как се движи по повърхността и дали дръжката отговаря на височината ви.

2. Дрехите

Ако винаги взимате повече дрехи от необходимото, може да следвате метода „5, 4, 3, 2, 1“. Ограничете се до 5 чифта чорапи и бельо, 4 тениски, 3 панталона, 2 чифта обувки и 1 шапка. Разбира се, това е най-доброто решение, ако отивате на море и по-често важи за мъжете, но дамите също трябва да се ограничават по този метод.

куфар istock

Снимка: iStock

Ако отивате на море, задължително опаковайте 2 или 3 чифта бански, за да може да ги сменяте и да не ги чакате да изсъхнат. Не забравяйте за якето, тъй като вечерите на плажа могат да станат доста хладни.

3. Извадете всичко, което искате да вземете

„Помислете добре преди да сложите нещо в куфара си“, казва Бен Никел пред „New York Times“. Той съветва да забравите за дрехите, които само предполагате, че ще обличате и да вземете със себе си само онези, които задължително влизат в плановете ви за ваканция. Добре е да си направите списък с тоалетите си и кои от тях може да оставите у дома.

4. Подреждането

Тук идва най-трудната част при оправянето на багажа. Някои хора обичат да сгъват дрехите си, а други ги правят на руло, за да спестят повече място. Това зависи изцяло от вашите предпочитания, но има няколко трика, които всеки трябва да следва.

куфар дрехи

Снимка: iStock

Задължително напълнете обувките си с чорапи и след това ги поставете в торбички, за да не изцапат дрехите ви. Поставете ги една срещу друга, тоест, токче към пръсти и ги оставете в най-долната част на куфара. Към тях прибавете още тежки неща, които няма да смачкат останалата част от багажа. Разпределете ги равномерно, за да не попречат на баланса на куфара, щом го изправите.

5. Дръжте тоалетните си принадлежности на една ръка разстояние

„Тоалетните принадлежности винаги трябва да са най-отгоре в куфара, тъй като те най-често се проверяват на летището“, казва Матю Клинт пред „New York Times“. Това ще ви спести време при летищен контрол, а и няма да кара служителите на реда да ровят и по този начин да разместят всичко в куфара.

Не забравяйте, че в ръчния багаж може да носите козметика само до 100 мл. Нещо повече от това количество трябва да бъде поставено в чекирания багаж. Добре е да имате отделен несесер за тоалетни принадлежности, за да предотвратите разливане и други инциденти по време на път.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари