IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е принцеса Стефани от Монако – дъщерята на Грейс Кели, белязана от една трагедия

5 юни 2020 18 00

История, която не е приказна

Снимка: БГНЕС

Принцеса Стефани Мари Елизабет е родена в Двореца на принца в Монте Карло на 1 февруари 1965 година. Тя е най-малкото дете на принца на Монако Раниер II и Грейс Кели – принцеса на Монако и известна актриса. Към момента на раждането си Стефани се нарежда на трето място по наследяване на монакския престол, следвайки големия си брат принц Алберт, роден през 1958 година и сестра си Каролина, родена през 1957-а. 

Стефани е кръстена на Стефани дьо Боарне – графиня на Боарне, която е осиновена дъщеря на Наполеон Бонапарт. Именно поради статута си на законен потомък на херцозите на Полиняк по линия на баща си, младата принцеса носи титлата графиня на Полиняк – титла, която наследява още с раждането си. Следователно тя е член на историческото френско благородство. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grimaldi & Casiraghi (@grimaldicasiraghi) on

По линия на майка си, бившата холивудска актриса Грейс Кели, Стефани има ирландски и германски произход. Преди раждането на първото дете на кралската двойка – принцеса Каролина, консулът на САЩ в Ница иска Държавният департамент на Щатите да вземе решение относно статута на бъдещите деца на семейството. Историята разказва, че наследниците ще имат двойно гражданство – американско и монакско.

В младостта си принцеса Стефани е ходила на уроци по класически танци и пиано. Когато учи в Париж през 70-те години, тя се интересува и от гимнастика. Взима участие в различни състезания между 1974 и 1979 година. В този период Стефани се състезава и по конна езда. И до ден днешен тя се занимава с дейности като плуване, водни ски и ски спускане.

В интервю за списание „People“ през април 1982-а, малко преди смъртта си, принцеса Грейс Кели описва дъщерите си като „топли, светли, забавни и интелигентни“. Тя казва, че и двете са доста добри спортистки, отлични скиорки и плувкини. „Могат да готвят, да шият, да свирят на пиано и да яздят кон“. Това, което най-много се харесва на Кели обаче, е способността на дъщерите ѝ да осъзнават проблемите в света и да се опитват да ги решат.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grimaldi & Casiraghi (@grimaldicasiraghi) on

Първоначално принцеса София учи в католическата школа „Dames de Saint-Mur“ в Монако, преди да продължи обучението си в „Dupanloup“ в Париж. Тя владее френски, английски, традиционен монакски и италиански. През 1978 и 1979 година Стефани става патрон на Голямата награда по гимнастика в Париж заради участието си в спорта. 

Трагедията

През есента на 1982 година, на 13 септември, животът на принцеса Стефани се променя драстично. Докато се връщат в Монте Карло от къщата им в Рокагел, тя и майка ѝ – Грейс Кели, претърпяват тежка автомобилна катастрофа, която отнема живота на актрисата. Стефани е откарана в болница в изключително тежко състояние и с опасност за живота. 

Официалната история е, че Кели получава мозъчен удар зад волана и губи управление над автомобила. Това кара колата да падне надолу по стръмен наклон. И до днес обаче продължава да има хора, които смятат, че самата Стефани е карала и е причина за смъртта на майка си. Принцесата нарушава 20-годишното си мълчание през 2002 година и заявява, че тези твърдения са лъжа.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ????‍♀️????? (@13.paola.13) on

„Не съм карала колата, това е ясно“, казва тя пред „Paris Match“. Добавя, че при удара се е въртяла в колата, а майка ѝ е била изхвърлена на задната седалка. По нейни думи, вратата ѝ е била напълно смачкана и не е могла да излезе през нея. Затова е излязла от страната на шофьора. Стефани добавя, че чака толкова дълго време да разкаже за инцидента, защото е смятала, че някой от семейството ѝ ще се изкаже в нейна защита.

Принцесата признава, че се е опитала по всякакъв начин да спре колата, но нищо не е помогнало. „Дали майка ми е объркала педалите и е дала газ, а не спирачка, не знам. Но не съм карала аз колата“, категорична е тя. И досега Стефани отказва да разкаже за какво си е говорила с Кели по време на инцидента. По нейни думи, майка ѝ е имала тайни, които ще си останат само между тях двете.

Стефани чупи прешлен в шията и в резултат на това не успява да присъства на погребението на майка си. „Не можете да си представите колко ми беше тежко и каква болка изпитвам все още. А това, че във вестниците пишат, че аз съм убила мама, още повече ме наранява“, казва принцесата пред „Guardian“.

Кариера

В периода след физическото си възстановяване от ужасяващия инцидент принцеса Стефани започва работа в модната къща на Кристиан Диор. Тогава тя е под ръководството на главния дизайнер Марк Бохан от 1983 до 1984 година. По-късно тя продължава да произвежда своя собствена линия от бански костюми между 1985 и 1987 година, наречена „Pool Position“, както и едноименен парфюм, който излиза на пазара през 1989-а.

Уменията на принцесата обаче не се ограничават само до модния свят. През февруари 1986 година тя издава сингъл на френски език, озаглавен „Ouragan“, както и английска версия на песента, носеща името „Irresistible“. И двете песни се превръщат в международен хит, а слуховете тръбят, че са продадени в над два милиона копия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grimaldi & Casiraghi (@grimaldicasiraghi) on

„Ouragan“ все още си остава един от най-продаваните сингли във Франция за всички времена. След този първоначален успех, Стефани се мести в Лос Анджелис, надявайки се да пробие в американската музикална индустрия. Въпреки че участва в шоуто на Опра Уинфри и прави скъпо промоционално турне, албумът ѝ „Stephanie“ не е успешен.

След това разочарование принцесата решава да напусне музикалната сцена, но преди това участва в клипа на Майкъл Джексън към песента „In the Closet“. Сингълът постигна незабавен успех и достига до топ 10 в САЩ, но София е изписана в кредитите само като “мистериозно момиче“. Няколко години по-късно обаче участието ѝ е разкрито и името ѝ вече фигурира в списъка.

Принцесата е активна в няколко организации като Младежкия център в Монако, Център за активност на принцеса Стефани и е почетен член на борда на Фондация „Грейс Кели“. От 1985 година Нейно Величество е председател на организационния комитет на театър, носещ името на майка ѝ. През 2005 година е назначена за председател на организационния комитет на Международния фестивал на цирка в Монте Карло, длъжност, която продължава да заема и до днес.

Личен живот

Подобно на своите близки, личният живот на принцеса Стефани винаги е представлявал голям интерес за международните медии. Тя е свързвана със знаменитости като Пол Белмондо, Антъни Делон, Роб Лоу. През 1992 година Стефани започва връзка със своя бодигард Даниел Дюкрут. Двойката има две деца – Луи и Полин Дюкрут, родени през 1992 и 1994 година. 

Първоначално децата са били изключени от линията за наследяване на престола, но това се променя след брака на Стефани и Даниел през 1995 година. Принц Раниер II кара Дюкрут да подпише предбрачно споразумение, в което се отказва от родителските права, ако се раздели със Стефани. Година след сватбата двойката се развежда.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grimaldi & Casiraghi (@grimaldicasiraghi) on

Причина за раздялата е Даниел, който е хванат в изневяра и веднага е изгонен от двореца. Скандалът бързо се превръща в тема номер едно за медиите и това кара Стефани да поиска развод. Раниер II е бил толкова бесен, че не само гони Дюкрут от замъка, но и от Монако. 

Принцесата обаче не си губи времето в тъга и бързо преминава към следващата си любов – още един бодигард. Това е Жан-Реймънд Готлиб, от когото Стефани има още едно дете – дъщеря на име Камил Мари Кели Готлиб. Поради факта, че родителите ѝ не са имали брак, Камил няма право за наследяване на трона. 

През 2011 година принцесата започва нова връзка, този път с женения треньор на слонове Франко Кние. Двойката, заедно с трите деца на Стефани, се местят в цирковата каравана на Кние през същата година. Връзката на двамата обаче продължава само до 2002 година. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grimaldi & Casiraghi (@grimaldicasiraghi) on

На 12 септември 2003 година дъщерята на Грейс Кели се омъжва за втори път. Избраникът е Аданс Лопес, който е един от членовете на цирковия ансамбъл на Кние. Бракът обаче не издържа дълго и приключва с развод през 2004-а. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари