IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не изгаряй нито на ръкав, нито на маска – заложи на слънцезащита!

12 юни 2020 08 30

Една лична история и как научих колко е важна слънцезащитата по трудния начин

Снимка: Istockphoto

Честно да си кажа, първата година от новото десетилетие хич не ми харесва. Започнах 2020-а с големи надежди за промяна, усъвършенстване и пътувания, но вместо това получих пандемия, социална изолация и огромни сметки за телефон, тъй като все пак трябваше да поддържам контакт с приятелите си.

И тъкмо когато се надявах, че лятото ще прогони COVID-19, а температурите ще бъдат подходящи за рокли и сандали, юни връхлетя с дъждове и почти зимни градуси.

Всеки би се депресирал от това развитие на нещата. Аз също бях в подобно състояние, но реших да променя това и да започна да мисля по-позитивно. Все пак тепърва идва времето, в което температурите ще се повишат и ще стигнат горни граници.

Това, за което най-много мечтая в момента, е плажът и шумът на морето. Вълните, които понякога изглеждат страшно, но пък винаги примамват да се гмурнеш под тях и да усетиш как те обгръщат. Да не забравяме и удобния шезлонг, който ти дава право да наблюдаваш цялата плажна ивица с коктейл в ръка. Истински рай.

В този рай обаче има и нещо, което сериозно ми пречи да достигна нирвана. Точно така, говоря за слънцето, което едновременно ми доставя удоволствие и болка.

Нещо като последното ми гадже.

Като човек, чиято кожа е толкова бяла, че прозира, много добре знам колко важна е слънцезащитата. Сериозно, изгаряла съм толкова пъти, че не знам как все още се осмелявам да отида на плажа. Първия път, когато разбрах, че слънцето не ми е най-добрият приятел, беше преди 5 години, когато реших да следвам примера на моите приятелки и да не се мажа със слънцезащитен крем, за да хвана по-хубав тен.

Огромна грешка! Не само, че не хванах тен, но така почервенях, че не успях дори да си облека роклята, за да се прибера от плажа. В хотела опитах какви ли не народни рецепти за успокоение, но нищо не помогна. Помислих си, че съм алергична към слънцето, но след няколко дни се оказа, че просто съм изгоряла много лошо. Тогава осъзнах, че моята суперсила е да изгарям до болка, но да не почернявам. С болката си отиде и всяко доказателство, че съм била на плаж. Нито загар, нито тен.

Оттогава започнах да избирам много внимателно слънцезащитните си кремове за тяло. Купувам си по няколко опаковки, защото ми се е случвало да остана и без крем, което ме връща отново в ситуацията отпреди 5 години. Постепенно започнах да ги използвам и в града, когато излизам, особено в пиковите часове. Не искам да ви казвам колко често съм изгаряла на тениска, защото съм забравила за правилната защита. Добре де, казвам ви – всеки път.

Хората са ми казвали, че бялата кожа е признак на кралско потекло. Е, нямам корона, но пък си нося тежестта на потеклото и усещам дори най-малкия досег на слънчевите лъчи. Дори сега, когато слънцето не е толкова силно, аз отново не излизам без да намажа лицето си със слънцезащитен крем за лице. Използвам подобен продукт и през зимата, тъй като докато някои се радват на слънчевите и относително топли дни през студените месеци, аз се прибирам вкъщи със зачервено и изсъхнало лице.

слънцезащитни продукти

Снимка: Istockphoto

Рутината ми обаче не свършва дотук. Ще ми се, но кралското ми потекло изисква още малко грижа. Освен че обилно се мажа със слънцезащитен крем преди да изляза (да, ръцете, краката, лицето, всичко, което не е покрито с дрехи), у дома винаги имам продукти и за след слънце. Те са от изключително важно значение за мен, защото поддържат кожата ми хидратирана и я успокояват след дългите разходки.

Защитата след слънце е особено важна, когато сте на море. Дори и да не усещате, солената вода и слънцето сериозно изсушават кожата и тя има нужда от помощ, за да се хидратира.

Та, да обобщя – най-задължително за лятото е да имате слънцезащитни продукти. Същото важи дори и през дните, в които има облаци. Общо взето, не излизайте навън без да сложите слънцезащитен крем върху себе си, за да не се окажете като мен преди 5 години. Вярвайте, болката не си заслужава времето, което ще спестите, ако пропуснете крема.

А, и още нещо. Защитата след слънце е също толкова важна, колкото и преди него. Така че, когато се приберете у дома, след хладния или топлия душ, не забравяйте за продуктите за след слънце. Чак тогава може да седнете удобно на дивана и да пуснете климатика.

Sunscreen1

Снимка: Istockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари