IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим песто от босилек

2 юли 2020 10 50

За почитателите на италианската кухня

Снимка: Pixabay

Босилекът е известен още и като царска билка. Той притежава невероятен аромат и съдържа в себе си етерично масло, гликозиди, танини, органични киселини и минерални соли. Във времето на Римската империя, стръкът босилек се приемал за знак за изразяване на любов. В Мексико пък се смята, че ако носиш стръкче от билката в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек винаги ще ти бъде верен.

Освен че с босилека са свързани много легенди, той е известен и със своите лечебни свойства. Билката има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Използва се при инфекциозно-възпалителни процеси на дихателните пътища, при умора и депресия.

Трябва да запомните, че приемът му в големи дози е токсичен.

песто Pixabay

Снимка: Pixabay

В кулинарията босилекът се използва най-често в италианската кухня като добавка към спагети, макарони и пица. Най-известното му приложение обаче си остава прочутият италиански сос песто. Той е универсален и се използва за овкусяване на салати и паста. Постепенно от Италия пестото се пренесе в целия свят и стана много популярно и у нас.

Въпреки че има много голям избор от соса в хранителните вериги, домашният сос винаги е по-добър. Тъй като сега пресен босилек има навсякъде, съвсем спокойно може да си приготвите едно песто у дома и да се почувствате сякаш сте в Италия.

Ето как да приготвите песто от босилек:

Необходими продукти:

75 грама босилек

50 грама кедрови ядки

2 скилидки чесън

2 с.л. пармезан

4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

В хаванче счукайте босилека, кедровите ядки, чесъна и 1/2 ч.л. сол. Трябва да се получи гъста каша от босилек. Ако нямате хаванче, може да пасирате съставките. Към получената смес добавете пармезана и разбъркайте добре. Накрая се добавя зехтинът при непрекъснато бъркане.

песто Pixabay

Снимка: Pixabay

Сосът песто може да бъде използван веднага, ако имате сварена паста или готова салата капрезе. Ако пък искате да го съхраните за по-дълго време, го напълнете в бурканчета и го оставете в хладилника.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари