IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите: Азербайджанска пахлава

4 юли 2020 10 30

Вижте всяка стъпка на рецептата

Как да приготвите: Азербайджанска пахлава

В Азербайджан, на чаената маса се предлага богатство от видове сладкиши, конфитюри от различни плодове и зеленчуци, шекербура, пахлава, бадамбура и сладък хляб. С любезното съдействие на Азербайджанското посолство, ще ви представим поредица от рецепти от тяхната кухня.

Днес ви предлагаме рецепта за азербайджанска пахлава.

Необходими продукти:

Орехи (белени) – 1,5 кг
Масло – 500 г
Яйца – 2
Брашно – 800 г
Захар – 1,5 кг
Тинктура от розови листа – 100 г
Шафран – 0,2 г
Вода или мляко – 600 мл
Мак (Хаш-Хаш) – 10 г
Шамфъстък или бадеми – 50 г
Сол – 1 щипка

Историята

Името на този сладкиш идва от начина, по който изглежда – диамант, символа на огъня, който се нарича „пахла“ в дизайна на азербайджанския килим. Това е един от празничните сладкиши, които се приготвят за празника Новруз (фестивалът, който празнува пристигането на пролетта), в чест на звездите в небето.

пахлава 3

Съществува и теория, че думата пахлава идва от думата бакала (баглама), която на тюркски езици означава „да се свърже“ или „да се наслои“, т.е. слоеве от сладко тесто, които са долепени един до друг.

Приготвяне

Започнете с омесването на тестото, като към брашното и млякото (водата) добавите 2 жълтъка, 100 грама меко масло и щипка сол. Сега го разделете на 10 равни части. Обелете орехите (можете да направите това, като ги потопите във вряща вода), изсушете ги и ги смелете, като смесите полученото със захарта. Разделете захарната смес на 7 части и намажете обилно тавата, в която ще печете с масло.

пахлава2

След това разточете една част от тестото на тънка кора и я поставете върху тавата, като се уверите, че ръбовете се придържат към страните ѝ.

Първата кора се намазва с масло и върху нея се поставя друга кора, която отново се намазва с масло. Разстелете отгоре слой от пълнежа от орехи и захар, след това сложете още една кора и повторете тези стъпки, докато свършат корите.

Уверете се, че между последните кори (9 и 10), подобно на корите 1 и 2, има само масло. Внимателно извийте ръбовете, плътно с ръка.

пахлава

Сега трябва да накиснете шафрана (за 2 грама шафран се използват 6 супени лъжици кипяща вода). Нарежете цялата пахлава в диамантени форми – можете първо да я нарежете с прави линии и след това да я нарежете още веднъж напречно, за да се получат диаманти.

Използвайки четка, намажете горния пласт с тинктурата от шафран. Поставете бели макови семена в ъглите на диамантите и сложете наполовина шамфъстък или бадем в средата.

Сложете сладкиша да се изпече в загрята на около 180°С фурна за около час. След като тавата се затопли, полейте пахлавата с останалата част от маслото. Сега направете сиропа от захарта и водата, като ги кипнете заедно и добавете тинктурата от розови листа и веднага залеете завършената баклава.

Когато тавата се охлади, поставете диамантите в чиния или в купа. Пахлава може да се съхранява в продължение на 10-15 дни.

Имайте предвид, че според технологията на готвене в Азербайджан съществуват различни видове пахлава – като Гендже пахлава и Куба пахлава. Особеността на Куба пахлава е тестото, направено от оризово брашно, и оцветяването му в червен цвят. Тестото е по-течно и корите не се разточват. Гендже пахлава се различава с размера на парчетата под формата на диаманти и подправките.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари