IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гордън Рамзи – грубиянът с голямо сърце

7 юли 2020 18 00

Крещи само по телевизията, в семейството му ругатните са забранени

Снимка: БГНЕС

Когато чуете името Гордън Рамзи най-вероятно си представяте едно намръщено лице, което е готово да ви се развика за всяко нещо. Известният готвач си спечели славата на грубиян заради изявите му в различни кулинарни предавания, където не толерира слабото представяне и критикува всеки един участник. 

Със сигурност сте виждали и няколко различни картинки или гифчета, които показват какъв е Рамзи като наставник. Най-известната сред тях е една сцена от известно предаване, в което Гордън е сложил две филии хляб на главата на участничка и я кара да каже, че е „сандвич идиот“. 

Държанието на готвача със сигурност му е спечелило доста критици, но той въобще не се трогва от това. Самочувствието му не е без покритие, тъй като Рамзи е носител на звезди „Мишлен“ и има множество награди за ястията си. В добавка към това, истинският Гордън по никакъв начин не прилича на онзи от телевизията. Всъщност, той е доста по-уравновесен, щастлив баща на пет деца и човек, който се опитва да помага на обществото по всякакъв начин.

Трудното детство

Гордън Рамзи се ражда на 8 ноември 1966 година в Шотландия. Баща му работил много неща, включително мениджър на басейн, охрана на магазин и заварчик. Майка му – Хелън, работила като медицинска сестра. Детството на Рамзи преминало в постоянно местене, тъй като баща му все се карал с някой от колегите си и затова бил уволняван. 

„Тъй като много от домовете ни бяха предоставени от фирмата, в която работеше татко, след като го уволнят, ни гонеха от вкъщи“, казва готвачът пред CNN. Семейството е живяло на 17 различни места, още преди Гордън да навърши 16 години. Най-накрая всички се установяват в Стратфорд. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram) on

Освен че не се разбирал много с колегите, Гордън-старши страдал и от алкохолизъм. Той често е посягал на съпругата си, а Рамзи признава, че тя дори се страхувала за живота си. „Всеки път, когато татко беше агресивен, той чупеше подаръците ѝ от нас, децата. Всичко, което аз, брат ми и сестрите ми ѝ давахме, той го унищожаваше, защото принадлежеше на мама“. 

Много пъти полицията е била викана, за да спре побоя и да арестува Гордън-старши. Майката на бъдещия топготвач е била приемана в болница, а децата са оставяни при социалните. Рамзи, брат му Рони и сестрите му Даян и Ивон често са ставали свидетели на агресията. „Чувахме как мама моли татко да спре, но след това идваше звукът от шамар или крясък“, казва Даян. 

Тя добавя, че стаята след това е била пълен хаос – неща хвърлени към стените, лицето на Хелън е било подуто. „Много пъти сме се страхували, че татко може да я убие“. Бащата контролирал семейството с постоянното местене. Имало е случаи, в които той буди децата през нощта, качва ги в колата и тръгва нанякъде.

„Една нощ спахме на гарата в Бирмингам“, казва Даян. 

Кулинарията не е била първата любов

Въпреки очакванията, Рамзи не се е запалил по готвенето още от малък. Първата му любов е бил футболът, а бъдещият готвач се е целил в професионална кариера. На 12 години е избран да играе в отбора „Уорикшър“. За съжаление, пътят му към върха е белязан от множество контузии, които по-късно ще го накарат да се откаже от терена.

„Най-вероятно бях прокълнат, що се отнася до футбола“, казва той. През 1984 година Рамзи се пробва в професионалния тим „Рейнджърс“, който подкрепя още от малък. Той твърди, че е играл два мача за отбора, но всъщност само е тренирал с мъжете. Тогава контузва сериозно коляното си, счупвайки ставния си хрущял.

Това е и краят на футболната кариера на Рамзи, който бързо разбира, че трябва да насочи енергията си към нещо друго.

Кулинарията – истинското призвание на Гордън

След като не успява на футболния терен, Рамзи се записва в колеж по хотелиерски мениджмънт и завършва обучението си през 1987 година. След като получава дипломата си, той започва да работи с едни от най-известните готвачи, които го учат на своя занаят.

Бъдещата звезда е бил под ръководството на Марко Пиер Уайт в Лондон, Албер Ру, а след това се мести във Франция, за да се усъвършенства под зоркото око на френския майстор-готвач Жоел Робушон. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram) on

През 1993 година Рамзи смята, че е научил всичко необходимо и е време да поеме по своя път. Той започва работа като главен готвач в новооткрит ресторант в Лондон, където само за три години той печели на заведението цели две звезди „Мишлен“. Личният престиж идва през 1995-а, когато Гордън получава статуетка за „Пробив на годината“ на наградите „Catey“. Те се считат за еквивалент на „Оскар“ в ресторантьорството и хотелиерския бизнес.

Когато финансовата система на ресторанта започнала да пропада, Рамзи решава да напусне и да започне свой бизнес. Той отваря заведението „Gordon Ramsay“ през 1998 година в Лондон. Описано като място, на което се сервират висок клас храни, в крайна сметка то се сдобива с тризвездна оценка от „Мишлен“.

Следващите няколко години се превръщат в истински успех за амбициозния, упорит и темпераментен Рамзи. Той отваря още няколко ресторанта, включително „Petrus“, втори „Gordon Ramsay“ в Лондон, а накрая стига до Дубай, откривайки „Verre“. Обявен е за шеф-готвач на годината за 2000-та и за най-добър независим ресторантьор през 2006-а. 

Рамзи решава да разшири бизнеса си още повече, стъпвайки на американска земя. През 2006 година той открива две заведения в Ню Йорк. Оттогава знаменитият готвач постепенно завладява света, пренасяйки ястията си в страни като Южна Африка, Австралия и Канада.

Телевизионна слава

Миграцията на Рамзи към телевизията започва през 1996 година с появата му като съдия в състезателното готварско предаване „MasterChef“ по BBC. През 1999-а той попада в центъра на документалния минисериал „Boiling Point“, който следи професионалния му живот, след като отваря първия си ресторант. Успехът на проекта е толкова голям, че година по-късно се появяват още няколко епизода, озаглавени „Beyond Boiling Point“. 

През пролетта на 2004 година Рамзи е помолен да води две предавания – „Ramsay's Kitchen Nightmares“, където се опитва да вдъхне нов живот на закъсали ресторанти и „Hell's Kitchen“ – състезателно шоу по готвене, в което участват 10 знаменитости, а публиката гласува кой ще отпадне. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram) on

Когато риалити телевизионните предавания започнаха да набират огромна популярност в САЩ, Рамзи направи сделка с телевизия FOX и дебютира американска версия на „Hell's Kitchen“. Там обаче състезателите са обикновени ресторантьори, които искат да се докажат като най-добрия готвач. Междувременно Гордън стартира и още една кулинарна поредица във Великобритания – „The F Word“

Високите рейтинги на Рамзи в САЩ му позволяват да пренесе още един английски проект на американска земя. Така се появява и адаптация на „Ramsay's Kitchen Nightmares“, която дебютира през септември 2007 година. Това, от своя страна, доведе до появата на още две предавания – „MasterChef“ (2010) и „MasterChef Junior“ (2013). През 2012-а той добавя още едно шоу към графика си – „Hotel Hell“.

Извън кухнята

Заедно с работата си по телевизията и в ресторантите си, Рамзи е написал повече от 20 книги. Заради впечатляващите си постижения, той е награден с Ордена на Британската империя през 2006 година. През 2013-а е въведен в Залата на славата на кулинарите. 

Рамзи се жени за учителката Кайетана Елизабет Хъчсън през 1996 година. Заедно с нея имат пет деца – Меган, Холи, Джак, Матилда и Оскар. Меган участва в маратона в Лондон през 2017 година в подкрепа на майка си, която прави спонтанен аборт в петия месец от бременността си. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram) on

До 2010 година тъстът на Рамзи – Крис Хъчсън, отговарял за ресторантьорската империя на готвача. На 7 юни 2017-а той влиза в затвора за шест месеца заради участие в хакването на компютърната система, свързана с бизнесите на Гордън. Крис е обвинен заедно със синовете си за над 200 непозволени влизания в системата, датиращи от 23.10.2010 до 31.03.2011 година.

Грубиянът с голямо сърце

Въпреки строгата си телевизионна визия, Рамзи всъщност е много мил човек. Заедно със съпругата му създават благотворителната организация „Gordon & Tana Ramsay“, която помага финансово на инициативите „Great Ormond Street Hospital“ и „The Louis Dundas Centre for Children's Palliative Care“

И двете организации подкрепят децата със здравословни състояния, които налагат продължителен престой в болница, а работата на семейство Рамзи с първата инициатива е осигурила закупуването на най-съвременни медицински апарати, заедно с осигуряване на места за настаняване на семействата, за да могат болните деца да са близо до родителите си по време на лечението. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram) on

Фондацията на Рамзи също така подкрепя и различни проучвания за борбата с рака, както и шотландската асоциация „Spina Bifida“, която се бори с глада. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари