IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плажът Силистар – пиратското съкровище на Черноморието

8 юли 2020 14 30

Водата винаги е топла и кристалночиста

Снимка: iStock

Някак си неусетно преполовихме годината и вече се намираме в сърцето на лятото. Времето навън през последните дни малко ни изненада, но постепенно температурите отново ще се връщат към нормалното и в умовете ни изскачат плажните картини и спокойствието на морето. Гърция е предпочитано място за почивка от много сънародници, но не трябва да забравяме и родното Черноморие.

У нас има също толкова приказни места, колкото в южната ни съседка, а най-хубавото е, че няма да ни се налага да чакаме с часове на границата. Ако искате да посетите една красива и спокойна дестинация, която предлага кристалночиста вода, то тогава задължително трябва да се насочите към Царево и плаж Силистар. 

Днес в рубриката ни „Пътувай“ с туристическа агенция „Posoka“ ще ви разкажем за една невероятна местност, която трябва да се посети поне веднъж. 

Плажът Силистар се намира на 5 км. южно от село Синеморец по пътя за село Резово. Това е последният плаж преди границата ни с Турция. Трябва да се приготвите за леко лъкатушене, тъй като ще изминете 1 км. по разбит път, но всичко това си заслужава. Само след няколко минути пред вас ще се открие невероятна гледка и много бързо ще забравите за друсането. 

Силистар е обявен за защитена територия още през 1992 година и се счита за част от природен парк „Странджа“. Плажът е определян като един от най-красивите на родното Черноморие, а водата там почти винаги е спокойна, топла и кристално чиста. Пясъкът е златист, а плажната ивица е дълга около 1 км. 

Мястото е известно още и като „Плажът на пиратите“. Предполага се, че в древността той и съседният залив – плаж Листи, са били свърталища на пирати, а Силистар идва от гръцката дума „сюнлистарео“ и означава „място, съседно на разбойническо“. По дюните в местността Силистар гнездят редки и защитени птици – царски и скален орел, черен щъркел, гълъб хралупар и други. Много от тях са включени в Червената книга. 

Именно заради редките животински видове, плажът все още успява да се опази от застрояване и се е превърнал в едно прекрасно кътче за почивка. Това е идеално място за любителите на плуването, тъй като брегът плавно преминава към дълбочина. За гмуркачите пък има подводни пещери, които да изследват, но трябва да бъдат много внимателни. Не се препоръчва влизането при бурно море, защото има вероятност от образуване на водовъртежи. 

Ако пък искате да се разходите, след като сте събрали малко тен, може да посетите курортното селище „Синеморец“, където има интересни скални образувания. Също така може да се отдадете на екстремни преживявания по река Велека с моторна лодка или каяк. Приказният залив Кастрич пък е само на 2 км. от Силистар, където ще се насладите на хубава природа и огромно спокойствие. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Avertas ( преди 3 години )
Каква е цената за влизане в Силистар този сезон? Фамилията на Йордан Цонев от ДПС още ли събира пари от хората? А относно красотата на Силистар, всяка хубава дума е слаба.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар