IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шейха Моза – модна икона, филантроп, най-влиятелната жена в Арабия

8 юли 2020 18 00

Тя насърчава реформите в образованието

БГНЕС

Когато погледнете снимките ѝ, ще забележите, че притежава красотата на изтока и със сигурност не може да й дадете 60 години. Външният ѝ вид е толкова впечатляващ, че някои модни експерти я наричат Кралица на изтънчеността. Можете да я видите с бурка, която не покрива плътно лицето ѝ, със сламена шапка, най-различни тюрбани, които са част от стила ѝ. Облича се светски, но обича да носи и традиционни за страната ѝ одежди. Тя е Шейха Моза – съпруга на бившия емир на Катар – модна икона, филантроп и сред най-влиятелните жени в Арабия. 

Коя е Шейха Моза бин Насер ал Миснед? 

Шейха Моза бинт Насер е родена на 8 август 1959 г. в крайбрежния град Ал Кор в Северен Катар. Нейният баща Насер бин Абдула Ал Миснед е виден катарски бизнесмен и опозиционен лидер по време на управлението на шейха Халифа бин Хамад бин Абдула ал Тани. В началото на 60-те години Насер бин Абдула ал Миснед призовава за по-справедливо разпределение на богатството сред населението на страната, заради което бива арестуван. След като го освобождават от затвора през 1964 г., той и семейството му отиват на изгнание в Кувейт. 

Детството на Моза преминава в Кувейт и Египет, но през 1977 г. цялото семейство се завръща в Катар. Още като ученичка, тя и семейството ѝ държат много на образованието. Завършва специалност „Социология“ в Катарския университет. По-късно получава магистърска степен по публична политика в исляма. Тя има почетни докторски степени от Virginia Commonwealth University, Texas A & M University, Carnegie Mellon University, Imperial College London и Georgetown University. Близо десет години е и Дама на Ордена на Британската империя.

От обикновено момиче до арабска принцеса

Докато Моза учи в Катарския университет, се запознава с шейх Хамад Халифа ал Тани, който тогава е бъдещият престолонаследник на Катар. Предполага се, че двамата са се срещали известно време, като дори той е спомогнал за завръщането на семейството ѝ в родината. Тогава тя е едва на 18 години, като я искат за негова втора съпруга. Според неписаните арабски закони, би трябвало да се грижи за него и семейството, като спре да учи. При нея обаче е съвсем различно. 

Двамата сключват брак през 1977 г. Девет години след като става арабска принцеса и ражда 7 деца, тя продължава образованието си и започва да работи за повече реформи в тази сфера. 

През 1995 г. Хамад бин Калифа ал Тани поема контрола над страната, като сваля собствения си баща от престола и става шейх на Катар. 

Сивият кардинал на Персийския залив

В един момент шейха Моза се превръща в най-влиятелната от трите съпруги на своя мъж, както и уважавано лице в Катар и целия Арабски свят. За разлика от половинките на много владетели от Близкия изток, които остават в сянката на съпрузите си, тя има активна социална дейност и бързо се превръща във филантроп. 

От 1995 г. насам принцесата представя страната на различни международни събития. Тя е назначена за председател на Катарската фондация за образование, наука и развитие на общността, основана от нейния съпруг. През 1998 г. става председател на Върховния съвет по семейни въпроси. От 2002 г. до 2012 г. тя работи активно във Висшия съвет по образование в страната, където за няколко години е и заместник-председател. 

През годините шейха Моза е специален посланик за образованието на ЮНЕСКО. През 2003 г. тя създава Международния фонд за висше образование в Ирак, за да осигури равен достъп до образование на всеки арабин. По нейна инициатива през 2005 г. бива създаден детския канал на „Ал Джазира“. Също така тя си партнира с ООН в сферата на образованието. 

Кралицата на изтънчеността

Заради уникалния ѝ стил на обличане, Моза си спечелва прозвището Кралица на изтънчеността. Както стана ясно, освен традиционния за арабския свят хиджаб, който жените трябва да носят, тя бива забелязвана със стилни тюрбани, в които прибира дългата си коса. 

„Моят стил е да бъда облечена в нещо, което уважава традицията, но в същото време е модерно и практично“, коментира шейха Моза. 

Освен с бурки до земята в различни цветове, тя се появява на официални събития със светски рокли на известни марки. Голяма част от дрехите ѝ са на европейски модни къщи, като сред тях може да видим дори панталони и дънки, които тя обожава да носи в свободното си време, когато е далеч от прожекторите. 

Бившата първа дама на Катар, която носи Chanel, Valentino, Hermès, Ralph и Russo, Stephane Rolland, Jean Paul Gaultier и други, бива сравнявана с Джаки Онасис. През 2015 г. списание Vanity Fair я слага в класацията си за най-добре облечените светски дами. 

Привърженик на пластичната хирургия

Няма как да дадем на шейха Моза 60 години, защото тя често прибягва до пластични операции и затова изглежда доста по-млада. Тя не крие това пред медиите и коментира защо прибягва до корекции. 

Когато е на 54 години, тя съобщава, че има общо 12 пластични операции, а досега броят им със сигурност се е увеличил. 

Тя е майка на 7 деца 

Шейха Моза и съпругът ѝ шейх Хамид имат седем деца – петима синове и две дъщери. Джасим бин Хамад бин Халифа ал Тани, който е най-големият, първоначално бива смятан за престолонаследник, но под влиянието на майка си, това се променя. 

През 2013 г. шейхът абдикира в полза на втория си син от нея –  Тамим бин Хамад ал Тани. Смята се, че именно съпругата му го кара да направи това решение, като пренебрегне останалите. Това доказва и защо списание Forbes я поставя сред 100-те най-влиятелни жени в света. 

След шейха Моза, бившият емир на Катар има още една съпруга. Според запознати, той нямал нужда от нея, но заради лека завист и най-вече, за да покаже на втората, че няма власт над всичко в семейството, си взима още една жена. Но тя и първата никога не се появяват публично и предпочитат да се радват на богатството му без да работят. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари