IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компот от вишни – как да го приготвим?

12 юли 2020 10 30

Плодът е богат на витамин C

Снимка: iStock

Вишните често са подминавани на пазара, защото вкусът им е леко кисел и не е подходящ за обилно похапване пред телевизора. Заклеймяването им обаче е огромна грешка, тъй като тези плодове съдържат различни хранителни вещества, които са изключително полезни за организма.

В една чаша вишни се съдържат средно 3 мг чисти фибри, 10 мг витамин C, което се равнява на 15% от необходимата дневна доза. Те са богати на антиоксиданти, които действат много мощно срещу свободните радикали. Вишните се класифицират в три основни групи – морели, аморели и вишнап.

компот от

Снимка: iStock

Плодовете съдържат органични киселини, захари и минерални соли. Също така са богати на мед, цинк, бор и манган. Освен витамин C, те доставят на организма и останалите витамини от група В.

Вишневият сок е чудесно средство за лечение при възпаление на дихателните пътища. Може да се използва и профилактично и срещу рахит, анемии и хепатит. Освен това той има доказан ефект за намаляване на сърдечносъдови и нервни заболявания.

И тъй като стипчивият вкус на вишната е леко неприятен за много хора, то може да използвате плода за направата на компот, в който да добавите и известно количество захар.

Как да приготвим компот от вишни

Необходими продукти:

3 кг вишни

Захар

Карамфил

Начин на приготвяне:

Предварително измийте бурканите и капачките, които ще използвате за пълнене. За да ви е по-лесно, използвайте капачки на винт, защото за другите ще ви е нужно специално приспособление за затваряне.

Измийте добре вишните и премахнете дръжките, наранените и изгнилите плодове. Сложете ги в бурканите, като плодът трябва да заема 3/4 от буркана. Във всеки буркан се добавят по 6 с.л. захар и няколко карамфилчета. След това залейте с хладка вода, като течността трябва да стигне до ръбчето.

компот от

Снимка: iStock

На дъното на тенджера поставете кърпа и подредете внимателно бурканите. Залейте ги с вода, така че да покриете капачките 2-3 см. След като водата заври, варете компота за 10-15 минути. Когато това време отмине, внимателно отместете тенджерата от котлона и оставете бурканите в горещата вода за още 20 минути.

Внимателно извадете компотите, използвайки щипка и кърпа. Оставете ги на дървена дъска, обърнати надолу с капачката. Когато бурканите изстинат, може да ги приберете на хладно и тъмно място.

Ако искате да приготвите тази рецепта, можете да си набавите продуктите за нея ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари