IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъбена каша – как да я приготвим?

10 юли 2020 14 40

Гъбите не съдържат много калории и са изключително полезни

Снимка: iStock

Гъбите са една от най-предпочитаните растителни храни, когато става въпрос за приготвяне на домашни ястия. За щастие, има много ядливи гъби, които са полезни за човека заради високата си хранителна стойност. Те имат специфичен вкус и мирис, а някои от тях се считат и за деликатеси.

Гъбите са богати на протеини и фибри, а за щастие на всички, които искат да се хранят здравословно, са с ниско съдържание на калории. Тези растения съдържат голямо количество витамин D, тъй като растат сред природата и получават достатъчно слънчева светлина. Те са изключение от растителния свят, защото останалите растения не могат да произвеждат сами витамин D чрез слънчевите лъчи.

гъби istock

Снимка: iStock

Те са особено полезни за имунната система, тъй като увеличават производството на протеини и антивирусни вещества. Гъбите служат и за узряването на дендритните клетки в костния мозък, което засилва имунитета. Богати са на селен, който предотвратява хронични заболявания.

Както споменахме по-горе, гъбите са изключително полезни и за хората, които искат да отслабнат. Освен че са вкусни, те съдържат много малко калории, което автоматично ги включва в диетичния план. Ако искате да тествате тази теория, може да си приготвите една лесна гъбена каша.

Ето и рецептата

Необходими продукти:

500 грама печурки

1 глава лук

1 морков

1 чушка

2 с.л. доматено пюре

2 с.л. червен пипер

4 с.л. брашно

чубрица

сол

магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете гъбите на четвъртинки или на по-малки парченца. На ситно нарежете лука, моркова и чушката, след което ги запържете. Добавете към тях гъбите и сол на вкус, разбъркайте и след това прибавете и червения пипер. Налейте вода, която обилно да покрие зеленчуците и сложете доматеното пюре.

гъби istock

Снимка: iStock

Гответе докато лукът и гъбите станат готови. През това време разтворете брашното в студена вода и го изсипете към готовата смес. Оставете на котлона да заври, след което внимателно отместете съда. Сложете чубрицата и поръсете с магданоз.

Ако искате да приготвите тази рецепта, можете да си набавите продуктите за нея ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари