IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходка до Кремиковски манастир – спокойствие, от което се нуждаете

13 юли 2020 10 30

Той е на около 20 км от София

Разходка до Кремиковски манастир – спокойствие, от което се нуждаете

Лято е, климатикът работи на максимална степен, но вие се потите в офиса и си мечтаете за морето. Ако отпускът ви все още е далеч във времето, потърсете алтернативни варианти за релакс. Освен ходенето на басейн, може да потърсите маршрути за кратка разходка с кола.  

Ако живеете в София, се възползвайте от прохладата на гората и приятната обстановка около Кремиковския манастир, с които определено ще успеете да се разведрите. При това не е нужно да чакате уикенда, а може да отскочите дотам и след работа, все пак вече се стъмва по-късно. 

Как да стигнете до Кремиковския манастир? 

Кремиковски манастир,

Ако не сте ходили досега в този район, трябва да знаете, че с кола ще ви е най-удобно. При това ще сте там много бързо, защото манастирът се намира на около 20 км от София. Просто вземете едно одеяло, вода и нещо за хапване в раницата и потегляйте. 

Ориентир трябва да ви бъде бившият завод „Кремиковци“, както и едноименния квартал, след който по виещ се път в гората ще стигнете до красивия манастир, чиито златни кубета „светят“ отдалече. 

Може да оставите колата си на големия каменист паркинг точно пред манастира. Има и места по пътя, преди да стигнете до него, някои от които са на дебела сянка, направена от боровата гора. 

В случай, че не разполагате с превозно средство, отидете до автостанция "Изток", откъдето да хванете автобус 117. Той ще ви откара в центъра на Кремиковци, като трябва да стигнете пеша до манастира. 

Кремиковски манастир

Разходка около Кремиковския манастир – спокойствието, от което имате нужда 

Сигурно ще си кажете: „Какво пък, един манастир, за какво ще ходя там вместо да отскоча до Витоша?!“ и ще сгрешите. Освен възможността да запалите свещ в църквата и да се помолите за здраве, има още много неща, които да направите на излизане от святото място. 

Още в началото на двора му ще усетите свежестта на гората и приятната атмосфера, която създават най-различните цветя, храсти и дървета, засадени навсякъде около храма и прилежащите му сгради. Може да поседнете на специално изградените пейки за отдих и дори да похапнете, ако си носите нещо. Ако пък не сте били толкова предвидливи, по пътеката след Кремиковския манастир, ще стигнете до заведение, в което има вкусни гозби. 

Но преди да си поръчате някоя топла супичка или цвърчащо кебапче, ще ви е толкова приятно да постоите до стария и нов храм, като огледате архитектурата им. Ако имате късмет, може да видите белия паун или по-пъстроцветния, които са сред обитателите на мястото. Причината е, че там има малък „зоопарк“, където освен кокошки, може да видите най-различни папагали, зайци и други животинки – за радост на посетителите, най-вече децата. 

Все пак, щом стана дума за спокойствие, заведението и глъчката около него могат да ви го развалят. Но не се притеснявайте! Около храма има просторна ливада, на която да седнете на пейките и да си отпочинете. Въздухът е чист, а гледката към Кремиковци и Софийското поле е приятна. Със сигурност тук ще си направите няколко страхотни снимки!

Кремиковски манастир,

Снимки: Tialoto.bg

Какво не знаете за Кремиковския манастир? 

Първите писмени сведения за храма „Свети Георги Победоносец“ са от XVI век (1530 г.). Според някои легенди, именно цар Иван-Александър е инициатор за построяването му. През годините манастирът е бил опустошен след пожар, после земетресение съсипва една част от сградите, като последното голямо преустройство на една от църквите е направено през 1493 г. 

Има сведения, че през 15 век манастирът бива подпомогнат от местния богаташ Радивой. Тогава църквата е изписана отвътре – с негови портрети и на жена му, както и двете им деца, които най-вероятно умират заради чума. После иконописци започват работа и отвън. 

Димитър Стефанов – Казака, който е втори знаменосец на Ботевата чета, е намерил убежище в Кремиковския манастир. След битката при Милин камък, той поема знамето, но близо до манастира бива убит. По-късно е издигната паметна плоча в негова чест. 

Кремиковски манастир

След Освобождението в манастира се заселват монахини, които бягат от Малашевско. И до днес манастирът е девически, като жените произвеждат мед, овче мляко, правят ръчно изработени свещи, които продават в малкото си магазинче. 

Новата църква „Покров на Пресвета Богородица“, която е в по-съвременен стил, боядисана в жълто, бяло и оранжево, бива започната  през 1901 г., като 6 години по-късно я завършват. 

Какво друго да правите около манастира?

Ако ви харесва прохладата на гората, може да оставите колата на паркинга до манастира и да тръгнете пеша по пътя надолу. След около 5-10 минути в ляво ще видите горска пътека, която да хванете. Там може да си наберете мащерка и други билки, диви ягоди или просто да си направите пикник със семейството. Шепотът на дърветата и песента на птиците ще ви подействат релаксиращо. 

Кремиковски манастир,
 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари