IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лазаня Болонезе – как да я приготвим?

14 юли 2020 14 40

Едно тестено изкушение за лятото

Снимка: iStock

Лятото вече е тук и мислите ни са насочени към морето и топлите плажове. Цяла зима сме спазвали строги хранителни режими и тренирахме във всеки удобен момент, за да можем да влезем отново в старите ни бански. Малко се отпуснахме по време на карантината, но отново влязохме във форма, благодарение на интернет и онлайн упражненията.

По принцип в топлите месеци тестото и тестените изделия са тема табу, особено за дамите. Те попадат в забранения списък заедно със сладкото, газираните напитки и биват заместени от леките салати и зеленчуците. Понякога обаче тялото се нуждае от тези въглехидрати, които ни поддържат сити, а и са доста вкусни.

лазаня istock

Снимка: iStock

Едно от нещата, на които не можем да устоим е лазаня Болонезе. Тя задължително присъства в т.нар. „мръсен ден“, когато имаме право да се отпуснем и да забравим за строгите диети и ограничения. И тъй като от домашното по-хубаво няма, обичаме да си правим лазанята вкъщи.

Времето за приготвяне отнема около 70 минути, но пък трудът си заслужава.

Как да приготвим лазаня Болонезе

Необходими продукти:

250 грама кори за лазаня

500 грама кайма

800 грама домати от консерва

1 морков

1 глава лук

200 грама кашкавал

Пресен босилек

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне:

В подходящ тиган сложете малко мазнина и запържете моркова и лука, които сте нарязали на ситно. Към тях добавете каймата, като постоянно разбърквате докато тя не се отдели на малки парченца. Прибавете доматите, босилека, солта и черния пипер. Оставете сместа да къкри на бавен огън докато се сгъсти.

Напълнете голяма тенджера с вода, добавете малко зехтин и сложете корите за лазаня. Оставете ги да омекнат, но внимавайте да не се слепят.

лазаня istock

Снимка: iStock

Нарежете 50 грама кашкавал и в подходяща тава започнете да редите. Последователността трябва да бъде – ред сос, кашкавал и ред кори. Така се подрежда до изчерпване на количеството.

Печете на 220 градуса в продължение на 15 минути, след което поръсете лазанята с останалия кашкавал и отново сложете във фурната за още 5-6 минути.

Ако искате да приготвите тази рецепта, можете да си набавите продуктите за нея ТУК

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Д ( преди 3 години )
Ама авторката на тези статии дали изобщо някога е готвила, освен че не превежда добре...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Az ( преди 3 години )
Лазаня без сос бешамел не става !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
50 гр. кашкавал?Това за мезе ли е?За лазаня се използва МОЦАРЕЛА и не 50гр..А бешамела между слоевете кой да го сложи-гостите ли.Глупости на търкала.Плетете си шаловете и чорапите и оставете готвенето на готвачите
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар