IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родители, правите ли тези 7 грешки при възпитаването?

19 септември 2020 13 30

Бъдете много внимателни на какво учите детето си

Снимка: istockphoto

Да си родител не е шега. Всеки ден се сблъскваш със ситуации, които поставят собствените ти умения под въпрос и колкото и да четеш и да слушаш съвети, твоето дете/деца е уникално и пак не си застрахован от грешки.

Това, което не трябва да забравяте е, че вие сте учители за своите деца и вашето поведение и възпитателни методи се отразяват пряко на тяхното израстване и формиране като личности. Затова се старайте да избягвате следното:

Прекалено рестриктивни и чести наказания

Много родители смятат, че ако постоянно ограничават и наказват детето си, то ще стане по-дисциплинирано. Това обаче ще го направи боязливо, страхуващо се да поема рискове и неуверено в себе си. Оставете детето ви да бъде дете! Нека и то се учи от своите грешки. Наказанията са част от възпитанието, но когато решите да ги прилагате, нека наистина си заслужава.

Свръхзащита от заобикалящия свят

Вашето дете е най-ценното за вас и логично вие искате да го защитите от всички лоши хора и ситуации, в които може да изпадне. Няма нищо лошо да го съветвате и предупреждавате за потенциални опасности и проблеми, но не бъдете от тези родители, които са като орлици и не дават никакво пространство на своето отроче. Позволете му да разпери криле, да се опита само да прави стъпки, да греши, да се обърква. Тези неща са част от растежа и го формират като човек.

Сравнения с други деца

Сравненията са коварни, защото имат двойствен ефект – може да мотивират, но може и да обезкуражават. Вашето дете има своя индивидуалност и умения и не е редно постоянно да го сравнявате с другите деца. Така то не може да развие своя идентичност, а често ако сравненията не са в негова полза, расте с ниско самочувствие и ниска самоувереност, което после ще му пречи в живота.

Ако пък непрестанно го хвалите, сравнявайки го с други, пак не му правите добро. Рискувате да напомпате дотолкова самочувствието му, че да загуби реална преценка за себе си и възможностите си.

Публично порицание

Ако се карате или хулите детето си пред други хора, спрете още сега. Засрамвате го жестоко и то може да се почувства унизено. Ако това се случва често, може да му създадете сериозни комплекси.

Самокритика пред детето

Както казахме, родителските грешки са част от възпитанието. Не забравяйте обаче, че вие сте пример за своето дете и трябва да се държите подобаващо. Ако се самокритикувате, ще го объркате, ще го накарате да се съмнява във вас и нещата, които му казвате и ще се почувства изгубено.

Първични реакции

Децата често се оплакват, хленчат, искат, понякога дори послъгват. Но вие трябва да дадете шанс на своето дете да обясни мотивите си, доколкото може, преди да реагирате. Ако сте първосигнални и не го изслушате, ще се почувства предадено, наранено и обидено. Бъдете справедливи и бъдете на страната на своето дете.

Роля „най-добрият приятел“

Много родители смятат, че са по-готини, ако се държат с детето си като със свой приятел. Да, това може и да го накара да споделя по-открито или да се чувства като голям човек, но носи и своите рискове. Не забравяйте, че вие трябва да водите своето мъниче, да бъдете пример за него, а това няма как да стане, ако постоянно искате да сте в ролята на „най-добрия му/ѝ приятел“. Потърсете баланса в отношенията ви, но последната дума винаги трябва да е ваша… поне докато не навърши 18.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари