IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Амалия – бъдещата наследничка на кралския трон на Холандия

3 август 2020 18 00

Испанско списание я нарече „жена в плюс размер“

БГНЕС

Испанско списание бе подложено на остри критики след като нарече дъщерята на крал Вилем-Александър и кралица Максима „жена в плюс размер“. Публикувайки нейна снимка, изданието Caras посочва, че тя е доста едра, а е едва на 16. 

Към кадъра, на който принцеса Амалия държи за ръка майка си, пише: 

„Най-голямата дъщеря на Максима носи гордо своята „плюс-размер визия“. 

Снимката е взета от официалния профил на холандското кралско семейство. На нея се вижда, че момичето, което е по-високо от майка си, носи разкроена синя рокля, а на кръста си има ластичен колан в кафяво. 

След излизане на новия брой на списанието, много хора защитиха холандското кралско семейство заради публикацията, в която няма нито един цитат на принцеса Амалия за нейната фигура и това колко тежи или как подбира дрехите си. 

Според някои потребители, подобни сравнения са срамни и неуважителни, като могат да оставят следа в психиката на бъдещата наследничка на трона, която от малка е по-пухкава и в сравнение със своите две сестри, носи по-голям размер дрехи и обувки. 

За да се защити от критиките, екипът на Caras пусна опровержение, в което посочва, че материалът и подзаглавието на корицата са създадени, за да вдъхновят повече момичета с излишни килограми да се обличат без да имат притеснения за това. По думите им, те трябва да имат по-голямо самочувствие и да го показват, а 16-годишната принцеса може да бъде само пример за тях. 

„Историята на Амалия, дъщерята на Максима и наследник на трона, е история за самоусъвършенстване и устойчивост“, аргументира се главният редактор в Twitter.

Донесе ли „плюс размер“ повече слава на списанието? 

След като корицата с принцеса Амалия и кралица Максима бе споделена в социалните мрежи, последователите на Caras рязко се увеличават. Днес изданието има 2,7 млн. фена в Instagram и 500 000 души, които го следват в Twitter. Независимо дали коментарите за списанието са негативни, неговата страница е все по-търсена, което носи и някои плюсове. Други медии също пишат за скандала. 

Аржентинският вестник La Nación например разговаря с политолога, писател и феминист Флоренсия Фрейхо. Помолена да коментира дали е нужно подобно определение за младото момиче от холандското кралско семейство, тя казва, че килограмите на принцесата нямат значение, а нейните постижения. Според активистката Бренда Мато, заглавието е „контрапродуктивно“ и насочва към фигурата на Амалия, а не към нейния стил на обличане. 

Коя е принцеса Амалия? 

принцеса Амалия-Катарина

БГНЕС

Катарина-Амалия Беатрикс Кармен Виктория се ражда на 7 декември 2003 г. в Хага. Тя е най-голямата дъщеря на крал Вилем-Александър и кралица Максима. Като бъдещ наследник на трона и по настояване на своя баща (който тогава все още е принц), на 30 април 2013 г., тя получава титлата принцеса Оранска. 

Още преди да се появи на бял свят, медиите пишат, че терминът на майка ѝ е през януари 2004 г., но тя изненадва всички като се ражда по-рано, при това със завидни мерки – 52 см и тегло от 3 310 грама. 

На 12 юни 2005 г. Катарина-Амалия е кръстена от преподобния Карел тер Линден в Голямата църква в Хага, като церемонията е в тесен семеен кръг. Името Беатрикс получава заради баба си по бащина линия, Кармен – заради баба ѝ по майчина линия, а Виктория заради нейната кръстница – принцеса Виктория от Швеция. 

Семейството държи да наричат момичето Катарина-Амалия – и двете имена са доста стари, използвани от години от рода Орански, макар и поотделно. 

Принцесата има две по-малки сестри – Алексия, която е родена през 2005 г., както и Ариана (2007 г.). И трите живеят с родителите си в двореца Huis ten Bosch. 

Да израснеш като принцеса 

принцеса Амалия

БГНЕС

За първи път от 120 години, Холандия (отскоро вече официално държавата се нарича Нидерландия) има крал. Бащата на принцеса Катарина-Амалия – 46-годишният Вилем-Александър поема трона от майка си Беатрикс, която абдикира в средата на 2013 г. Тогава неговата най-голяма дъщеря е на 9 и се превръща в основния му престолонаследник. 

Много медии пишат, че именно съпругата на новия крал – аржентинката Максима, е сложила край на неговия купонджийски живот и го е направила достоен за кралския трон. Макар и да не е харесвана от неговите родители, тя успява да си спечели доверието на нидерландския народ. 

От декември 2007 г. принцеса Катарина-Амалия учи в основното училище Bloemcamp във Васенаар. След което се мести в гимназия в Хага. 

холандско кралско

БГНЕС

Още като дете, принцесата е по-висока от връстниците си. На въпрос на журналисти какво ще прави след няколко години, когато дъщеря му завърши училище, кралят отговаря шеговито: 

„Ще си обуя по-високи обувки“. 

Рождените дни на бъдещия монарх винаги се отбелязват с традиционен концерт в Kloosterkerk в Хага. 

Принцесата не използва социалните мрежи 

Въпреки че няма свой собствен акаунт в социалните мрежи, най-голямата дъщеря на краля и кралицата на Нидерландия е доста популярна във Facebook и Instagram. Там нейни последователи са направили акаунти, в които споделят снимки и информация за нейните изяви. 

Миналата година, по повод Деня на краля, принцеса Оранска споделя пред медиите, че тя си харесва живота, но понякога й е трудно да осъзнае, че е кралска особа. 

16-годишната принцеса крои плановете за бъдещето, като все още не е оповестила къде иска да учи след завършване на средното си образование. С естествено руса коса и чаровна усмивка, тя често привлича вниманието на обективите. 

Катарина-Амалия обожава да носи дрехи с флорални мотиви, най-вече блузи и разкроени рокли с колан. Понякога – за семеен портрет или някое важно събитие, тя и сестрите ѝ се обличат еднакво. 

холандско кралско

БГНЕС

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари