IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвим френски макарони с шоколад и кестени

6 август 2020 12 30

Вкусните сладкиши може да се направят и у дома

Снимка: Pixabay

Ако някога сте били във Франция, няма как да не сте опитали поне веднъж френските макарони. Тук не става въпрос за тестените изделия, които ядем за вечеря, а за онези малки десертчета, които веднага привличат окото.

За щастие на хората, които трудно стигат до Франция, тези сладкиши постепенно навлязоха и в България и могат да се намерят в доста магазини и сладкарници. Но всеки знае, че домашното си е най-хубаво и затова се опитваме да направим нещо вкусно у дома, залагайки на класически и изпитани рецепти.

френски макарони

Снимка: Pixabay

Хубавото на френските макарони е, че те няма да развалят фигурата ви толкова много, колкото другите сладкиши. При тях обикновеното брашно е заменено с бадемово, а към него се добавя и друга здравословна съставка – яйченият белтък. Може да изберете какъв пълнеж да сложите между двете хрупкави черупки.

Това, за което трябва да внимавате при приготвянето на френските макарони, е белтъкът. Той трябва да е остарял, тоест да е отделен от жълтъците и да е съхраняван в хладилник за поне 48 часа. След това те трябва да се извадят 2 часа преди началото на приготвянето.

Тъй като наближава есента, ние ще ви представим една рецепта за френски макарони с шоколад и кестени.

Как да приготвите френски макарони с шоколад и кестени

Необходими продукти:

За макароните:

90 грама остарели белтъци

Сол

40 грама кристална захар

200 грама пудра захар

2 с.л. какао

110 грама бадемово брашно

За пюрето от кестени:

250 грама сварени и обелени кестени

200 мл прясно мляко

200 мл вода

1/2 ч.л. ванилия

За шоколадовия ганаш

100 грама шоколад

100 грама подсладена сладкарска сметана

Начин на приготвяне:

Захарта и бадемовото брашно се пресяват внимателно толкова пъти, че да получите фина пудра. Разбийте белтъците на пяна, добавяйки към тях щипка сол и 2 с.л. кристална захар. Не спирайте да разбивате докато не получите лъскав и стегнат крем. Ако видите, че белтъците ви започват да отделят вода, това означава, че сте прекалили с разбиването и трябва да започнете нов крем.

След като сте направили перфектния крем, постепенно започнете да прибавяте към него сухите съставки. Може да разделите този процес на 2-3 нива, за да е по-лесно смесването на всички продукти. Трябва да получите гъсто тесто, което да се спуска от шпатулата на плавни вълни.

френски макарони

Снимка: Pixabay

Сместа се пълни в пош с кръгъл накрайник и се шприцова върху хартия за печене. Оставете макароните да престоят за около 40 минути, за да изсъхнат. В загрята фурна на 150 градуса печете сладкишите за 16 минути, след което ги оставете върху метална скара, за да се охладят напълно.

През това време може да се захванете с приготвянето на крема от кестени. Сварените и обелени кестени се слагат в подходяща тенджера и към тях се добавят млякото и водата. След това отново се сваряват, за да омекнат напълно. Внимателно ги извадете от тенджерата и ги оставете в дълбока купа.

Към тях прибавете ванилията и малко от течността, която е останала от варенето. Пасирайте кестените до получаването на фино пюре.

Последната част от приготовлението е направата на шоколадовия ганаш. Черният шоколад се начупва на малки парченца, сметаната се загрява до кипване. След това тя се прибавя към шоколада, за да го разтопи. Объркайте сместа, за да стане хомогенна.

френски макарони

Снимка: Pixabay

Към тази смес се прибавя кестеновото пюре и всичко отново се разбърква до получаване на гладък крем. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник да престои за няколко часа, за да стегне.

Когато кремът е готов, извадете го от хладилника и внимателно намажете двете страни на един макарон. Слепете ги заедно и ги оставете в кутии, които могат да се затварят плътно. Добре е да изчакате 24 часа преди да консумирате домашните си френски макарони.

Опитайте тази вкусна рецепта, продуктите за която ще намерите ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари