IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матилде д’Удекем д’Акоз – от графиня до принцеса и кралица на Белгия

6 август 2020 17 30

Съпругът ѝ е с 13 години по-млад от нея

БГНЕС

В средата на април белгийският крал Филип навърши 60 години. Юбилеят му трябваше да бъде отбелязан с пищни тържества в страната, но заради разпространението на коронавируса, това не се случи. Тогава той празнува в тесен семеен кръг заедно със съпругата си Матилда. Тя използва голяма част от парите, предвидени за празника, за подпомагане на различни социални проекти. 

След 20 години брак, двамата продължават да управляват Белгия, като кралицата, известна с русата си коса, сини очи и неподражаем стил, има богата благотворителна дейност, с която печели сърцата на хората. 

Коя е Матилде д’Удекем д’Акоз? 

Пълното ѝ име е Матилде Мари Кристиан Гислайн д'Удекем д'Акоз. Тя е родена на 20 януари 1973 г. в Юкел, Белгия. Матилде е най-голямото дете на Патрик д' Удекем д' Акоз и графиня Ана Комаровска. Майка ѝ е от полско-литовско благородническо потекло. Баба ѝ по майчина линия е била принцеса на Полско-литовския княжески дом на Сапега. Баща ѝ също има знатен произход – той е от семейство на валонски благородници и носи титлата Йонкхер – най-ниската в белгийската система. Така и тя е графиня по рождение. 

кралица Матилде

БГНЕС

Израства в замъка „Château de Losange“  в Бастон, Белгия, заедно със своите четирима братя и сестри. Там получава основното и средното си образование. От 1991-1994 г. Матилде учи логопедия в Института „Libre Marie Haps“ в Брюксел, където завършва с отличие. След това тя започва да се интересува от психология, което я кара да се запише в университета „ Université Catholique de Louvain“. През 1995 г. започва да работи като логопед в Брюксел – дейност, която изпълнява до своя брак. През 2002 г., макар и омъжена, графинята продължава да следва, като взима магистърска степен по психология през 2002 г. 

Матилде владее четири езика – френски, холандски, английски и италиански. Майка ѝ, която през по-голямата част от живота си е живяла извън Полша, не можела да говори на родния си език, заради което и дъщеря ѝ не умее. 

Как се запознава с принц Филип? 

Младата графиня среща своя бъдещ съпруг – принц Филип, херцог на Брабант и бъдещ престолонаследник на Белгия, през 1996 г. Вместо на някой прием, където обикновено може да се засече някоя кралска особа, двамата се запознават на тенискорта. Тогава Матилде играе активно в свободното си време. И до днес не е ясно кога точно са започнали да излизат, тъй като те крият връзката си от обществото близо три години. Той е с 13 години по-голям от нея, но това не пречи на отношенията им. 

Годежът и предстоящата сватба са изненада

Графиня Матилде и принц Филип изненадващо обявяват връзката си, като съобщават публично, че са сгодени. Така белгийският народ с трепет очаква тяхната сватба и бъдещата принцеса. 

Бракосъчетанието на двойката се състои на 4 декември 1999 г. Подписването е проведено в готическото кметство на Брюксел, като има и пищна религиозна церемония в катедралата „Свети Михаил и света Гудула“. Булката носи рокля от сатен, създадена от дизайнера Едуар Вермьолен и белгийската модна къща „Natan“. Моделът се отличава с интересна яка, дантелени декорации и дълъг шлейф. На главата си Матилде има воал, който е бил на нейната свекърва – кралица Паола. Върху него пък се вижда тиара, принадлежаща на бабата на младоженеца – кралица Астрид. 

След като се омъжва за белгийския принц, Матилде автоматично получава титлата принцеса и херцогиня на Брабант. Двамата се местят да живеят в двореца Лакен В Брюксел. 

14 години след сватбата, бащата на принц Филип – крал Албер II, абдикира от трона, с което височайшата двойка приема титлите крал и кралица.

Кралицата на Белгия е многодетна майка 

кралицата на

БГНЕС

Кралската двойка отглежда с много любов своите четири деца – принцеса Елизабет (родена на 25 октомври 2001 г.), принц Габриел (роден на 20 август 2003 г.), принц Емануил (роден на 4 октомври 2005 г.) и принцеса Елеоноре (родена на 16 април 2008 г.).

През 1991 г. белгийското семейство променя Акта за наследство, с което дава право на принцеса Елизабет (най-голямото дете) да наследи баща си след неговата абдикация или смърт. Като бъдеща кралица на Белгия, тя получава титлата графиня на Брабант. 

белгийско кралско

БГНЕС

В услуга на народа 

Кралицата на

БГНЕС

Макар и да напуска работа след сватбата, Матилде държи да се грижи сама за децата и започва да работи по различни благотворителни каузи още преди съпругът ѝ да стане крал. Малко след като ражда първото си дете, тя създава фонда „Принцеса Матилде“. Парите от него отиват за насърчаване на уязвимите хора в страната, подкрепа за образованието в ранна детска възраст, здравеопазването и превенция на младите хора от насилие. Всяка година тя дава и награда за заслуги в определена сфера. 

От 2007 г. кралица Матилде е член на групата на младите глобални лидери. От 2009 г. тя е почетен президент на УНИЦЕФ за Белгия и специален представител на Световната здравна организация за имунизационния календар на населението. Заедно със своя съпруг тя ръководи икономически мисии в САЩ  и Виетнам през 2011 и 2012 г. 

Отдадена на хората и техните проблеми, кралицата редовно се среща с белгийските граждани, посещава неправителствени организации, социални институции и болници. Тя ръководи инициативи, свързани с експлоатацията на детски труд и различни форми на сексуално насилие. През годините участва в няколко хуманитарни мисии, предимно в Африка, като се бори за намаляване на бедността, защитава правата на жените и децата, както и помага на болни от ХИВ и СПИН. 

Държи на своите хобита 

кралицата на

БГНЕС

Като кралица, Матилде има натоварен график и множество отговорности, но винаги намира време за своите хобита. В малкото свободно време, което има тя, обича да чете книги, да слуша класическа и съвременна музика, както и да свири на пиано. От 2014 г. тя е патрон на престижния Международен конкурс на кралица Елисавета (нейната свекърва), стартирал през далечната 1937 г. 

Жената на крал Филип е голям фен на спорта. Все пак в младежките си години играе тенис и така се запознава с него. Но освен това тя е и отличен плувец. Когато има възможност, кралицата обожава да прави разходки сред природата. 

„Прекрасната стилна жена“, пише за нея списание Vanity Fair и изтъква, че тя не се притеснява от камерите, но предпочита пред тях да не говори за личните си постижения. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари