IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Шарлот – кога ще носи първата си тиара?

7 август 2020 18 00

Според кралски експерти, момиченцето трябва да почака 

Принцеса Шарлот – кога ще носи първата си тиара?

Наскоро принцеса Беатрис изненада всички с новината за нейната сватба в тесен семеен кръг. Преди да се отдаде на заслужена почивка за лятото, тя сключи брак с Едуардо Мапели Моци. При това организира всичко набързо и бе с небрежни прическа и грим, но носеше винтидж рокля и сватбената тиара на Елизабет Втора. С това тя показа уважение към своята баба. И докато любимата ѝ внучка получи толкова ценно украшение за най-важния ден в живота си, правилата за получаване на накита при преките наследници на короната са съвсем различни. 

Всички казват, че принцеса Шарлот много прилича на британската кралица. Единствената дъщеря на принц Уилям и съпругата му Кейт може да сложи на главата си бабината тиара или някоя друга от колекцията доста преди своята сватба. Подобно на принцеса Ан (дъщерята на Елизабет II), тя бива третирана по друг начин.  

Въпреки че няма правило, което да пречи на носенето на тиара преди брака, повечето жени от кралското семейство не слагат на главите си тези уникални накити с камъни до сватбата. Според експерта по бижута Джефри Мун, носенето на тиара се корени в дълбока древност и се разглежда като „емблема на загубата на невинност към коронясването на любовта“. През последните няколко години обаче изискванията към жените, родени в кралското семейство, се променят, пише изданието Town & Country.

„Принцеса Ан със сигурност носеше тиара като тийнейджърка. Тя носеше инкрустирана с камъни диадема за снимката си за 21-ви рожден ден, преди да се омъжи“, коментира кралският експерт Марлин Кьониг. Той припомня още, че нейната леля (сестрата на кралицата) – принцеса Мери, също е била с подобно украшение преди да сключи брак. 

По-различно е положението при сестрите Юджийн и Беатрис – дъщерите на принц Андрю, херцог на Йорк. Те не са работещи членове на кралското семейство и трябваше да изчакат за носенето на тиара до сватбите си. 

Кога принцеса Шарлот ще сложи първата си тиара? 

Тепърва ще разберем на каква точно възраст дъщерята на херцога и херцогинята на Кеймбридж ще получи честта да има подобно украшение. Може би още отсега 5-годишното момиченце си мечтае за този момент, но ще трябва да почака докато стане тийнейджърка. Поне така съдим по младежките години на принцеса Ан, на която ѝ дават накита, когато навършва 17 години. 

Има и друг вариант – ако има галавечер по случай 18-ия рожден ден на принцеса Шарлот, като подарък да ѝ позволят да сложи тиара, с която да се снима за специален портрет. 

принцеса Шарлот

БГНЕС

„Шарлот вероятно ще започне да представлява своя дядо и баща си на кралски събития, включително държавни банкети, още като млада жена“, каза блогърът Лорен Кийна. По думите му, подобни събития изискват по-специално облекло и бижута от принцесата. Но ако тя избере да учи в университет, може да бъде включена в светския живот по-късно и първото ѝ носене на тиара да се отложи. 

Няколко варианта за първата тиара на принцесата 

За първа тиара, която може да носи дъщерята на Уилям и Кейт, се спряга най-известната – на Cartier Halo. Както принцеса Маргарет, така и принцеса Ан са се докоснали до нея като по-млади. После майката на момиченцето – Кейт Мидълтън, имаше честта да я сложи на главата си за своята сватба. Възможно е и принцесата да получи достъп до някои накити на дъщерята на кралицата. 

Майката на Шарлот, например, е носила тиара цели 11 пъти. Тя ходи на много официални събития, но нещата за дъщеря й могат да са други.

„Променя се начинът, по който представителите на семейството се обличат и самото им отношение към церемониите“, коментира още Кьониг.

Уилям и

БГНЕС

Коя е принцеса Шарлот? 

Тя е единствената дъщеря на принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън. Ражда се в 8:34 часа на 2 май 2015 г., в лондонската болница „Сейнт Мери“. Като второ дете на херцога и херцогинята на Кеймбридж, тя е четвърта по ред за наследяване на трона.

На 4 май синът на принц Чарлз обяви, че той и жена му ще кръстят детето Шарлот Елизабет Даяна, с което почете своята покойна майка. Оттогава към нея могат да се обръщат официално с Нейно Кралско Височество принцеса Шарлот от Кеймбридж.

принцеса Шарлот

БГНЕС

Принцесата е кръстена от архиепископа на Кентърбъри, при това със специално донесена вода от река Йордан. Преди това тя е доведена в църквата с количката, в която са спали сладко принц Андрю и принц Едуард. 

През март 2016 г. херцогът и херцогинята на Кеймбридж отвеждат принц Джордж и принцеса Шарлот във френските Алпи. Това се смята за първата им почивка заедно и първи досег на децата със снега. 

Януари 2018 г. принцесата тръгва на училище, като е записана в „Willcocks Nursery“. Година по-късно, на 23 април, тя става кака, тъй като се ражда по-малкото ѝ брадче – принц Луи. 

принц Уилям,

БГНЕС

Подобно на принцеса Даяна, дъщерята на принц Уилям има усет към музиката и такта. Затова я записват на уроци по балет, на които тя ходи с удоволствие. 

Освен на танци, принцесата ходи на уроци по френски, театрална школа и рисуване. Родителите ѝ държат тя да набляга в училище на четене, математиката, компютрите и музиката. Любопитното е, че също като прабаба си Елизабет II, Шарлот обожава животните. Тя обича да гали кученцата в кралския двор и да ѝ купуват понита, а като стане по-голяма може би ще започне да ходи на езда. 

Предстои да узнаем по кой път ще тръгне принцесата, което ще предопредели и това кога за първи път ще сложи тиара. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Диана ( преди 3 години )
Мисля,че нарушиха много традиции и допуснаха Меган да носи тиара! Тя е разведена и трябваше да е без тиара и воал!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар