IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама и Мишел Обама – любов, достойна за историята

5 октомври 2020 18 00

Двамата отпразнуваха 28 години брак

Снимка: БГНЕС

Любов като в приказките. Всеки мечтае за това. Да срещне човека, в когото ще се влюби веднага, а той ще му отговори със същото. Животът обаче не протича по нашите желания. По пътя към безрезервната любов и пълното щастие винаги срещаме няколко препятствия, които трябва да преодолеем, за да стигнем до целта. Борбата обаче винаги си заслужава, защото накрая ще те чака твоят човек, за когото винаги си мечтал. 

При Барак и Мишел Обама нещата стоят по малко по-различен начин. Двамата отпразнуваха 28-ата си годишнина от сватбата и все още са едно от любимите семейства на Съединените щати. Те обитаваха Белия дом в продължение на 8 години, превръщайки се в първите му чернокожи собственици. Победата на Барак на изборите през 2008 година беше историческа, а американците обикнаха не само него, но и Мишел. 

Първата дама, от своя страна, беше съвсем различна от предшественичките си. Искаше да бъде колкото се може по-близо до хората, да чува техните желания и не се е подчинявала толкова много на разпоредбите на службата за охрана. В своята автобиография г-жа Обама пише, че веднъж е измъкнала по-малката си дъщеря от леглото и с нея е излязла навън пред Белия дом въпреки забраната. Причината била приемането на закон, с който се позволяват еднополовите бракове. В чест на него сградата на Белия дом е била осветена в цветовете на дъгата, а хиляди са се събрали, за да я видят. Сред тълпата били Мишел и Малия. 

Любовната история на Обама е вдъхновяващ разказ, който показва, че препятствията на живота не струват нищо пред обединението и силата на една двойка. 

Първата среща

Всичко започва през 1989 година в Чикаго. Мишел Робинсън, която по-късно ще стане Обама, работи в адвокатска кантора. Всяка година на стаж пристигат най-добрите студенти по право от Харвард, а служителите трябва да ги обучават. Към Мишел е прикрепено едно слабо, чернокожо момче със странно име. 

28-годишният Барак Обама поставя на пауза желанието си да помага на по-бедните квартали в Чикаго и се запътва към офиса на Мишел. Интересното е, че той закъснява за срещата, което истински дразни бъдещата му съпруга. В книгата си тя пише, че е приела закъснението като неуважение и нежелание за работа. От своя страна, Барак веднага я харесва.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barack Obama (@barackobama) on

Робинсън не била впечатлена от усмивката и леките закачки, които Обама пускал. Тя се ядосвала, защото дамите в офиса постоянно ходели по него и се възхищавали на визията и ума му. „Съмнявах се, че той ще се окаже толкова добър“, пише Мишел. Постепенно обаче двамата започват да се сближават. Обсъжданията на дела късно вечер и работата в екип помага за затоплянето на отношенията.

Барак събира смелост да покани наставничката на среща. Отговорът обаче е отрицателен. Това не пречи на бъдещия президент да продължава да пита, но резултатът бил един и същ. „Никога не съм го мислела за човек, с когото ще изляза на среща“. Една от главните причини била това, че Мишел е шеф на Барак и нямало да се приеме добре във фирмата. Като истински романтик, Обама предложил да напусне, за да може да излезе с нея. Тогава Робинсън казала „Да“.

Лятото на 1989 година се превръща в повратна точка за бъдещото семейство Обама. Бъдещият президент не бил от богато семейство, което истински го притеснявало. Появил се пред вратата на Мишел с кола, която имала дупка в пода, през която се виждал пътят. Това обаче никак не притеснило г-ца Робинсън, която бързо разбрала, че това е мъжът за нея. 

„Той ми показа всичките си страни – беше авангарден, културен, чувствителен“, казва тя пред The Telegraph. Срещата включвала обяд пред Артинститута в Чикаго, последван от кинопрожекция на филма „Do the right thing“ на Спайк Лий. След това е било време за бавна разходка и, разбира се, сладолед. 

Преди да я остави да си тръгне, Барак нежно се навежда за първата си целувка с Мишел. Същата вечер г-ца Робинсън разбира, че това е мъжът за нея и вече спокойно може да признае, че е влюбена.

Сватбата

Двойката излиза в продължение на 2 години преди Обама да зададе най-важния въпрос. Влюбените празнуват отличния резултат на Барак, който е успял да премине изпитите за адвокат. Вечерята обаче е специална поради още една причина. Точно тогава бъдещият президент решава, че е време да поиска ръката на любимата си. 

„Бях напълно шокирана“, признава Мишел. За щастие, шокът бързо е заменен от радост и отговорът е „Да“. Въпреки че са едно от семействата за пример, не всичко е цветя и рози в личния живот на двамата. Само няколко дни след годежа, влюбените се карат жестоко, при което Мишел хвърля годежния си пръстен и заявява, че няма нужда от него. 

Все пак всичко минава и на 3 октомври 1992 година Барак и Мишел стават семейство Обама. Двамата избират Чикаго за церемонията. За жалост, бащата на бъдещата първа дама почива година преди сватбата и затова по алеята тя върви ръка за ръка с брат си Крейг. Сватбената рокля е с паднали ръкави, напълно отговаряща на модните тенденции през 90-те години. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama) on

Първият им танц като семейство е на песента на Стиви Уондър „You and I“, а меденият месец е в Калифорния. Барак и Мишел самостоятелно пишат обетите си, където не обещават розово бъдеще, а такова, в което двамата ще се подкрепят и ще разрешават проблемите заедно. 

Сега двамата използват социалните мрежи, за да отбележат годишнината си, споделяйки снимки от сватбата си, придружени с прочувствени речи. „Става все по-хубаво с годините. Благодаря ти за невероятните моменти“, написа Барак по случай 27-ата им годишнина през 2019-а. Мишел отвърна също със снимка и заяви, че съпругът ѝ е донесъл щастие и приключение в живота ѝ.

Раждането на дъщерите им

След няколко години семеен живот Барак и Мишел били готови за деца. Опитите им обаче не се увенчавали с успех, което ги накарало да потърсят съвет от лекар. Изследванията показали, че всичко е наред и с двамата и няма медицинска причина, която да обясни липсата на бременност. 

Няколко месеца по-късно Мишел си прави тест, който се оказва положителен. Тогава семейството забравя за всички проблеми и се фокусира върху бременността. За съжаление, няколко седмици след това г-жа Обама прави спонтанен аборт, който я оставя физически и психически наранена. 

Наближавайки 30-те, Мишел разбира, че биологичният ѝ часовник тиктака и е време да пробва друг метод за забременяване. Тогава идва моментът на инвитро процедурите, които се оказват успешни. Докато Барак се бори в Сената на САЩ, г-жа Обама е оставена сама да стимулира репродуктивната си система, за да забременее.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama) on

На 4 юли 1998 година Малия Ан Обама се ражда. Момичето идва на най-големия празник в САЩ и като че ли с предначертано бъдеще. Малия почти израства в Белия дом, тъй като е едва на 14, когато баща ѝ е избран за президент. В своята автобиография Мишел пише, че дъщеря ѝ е била изключително притеснена, когато момче идва да я взима за среща през 2014 година.

Тогава тя е помолила родителите си да се държат нормално и да не стряскат момчето. За щастие на Малия, всичко минава добре, а Мишел и Барак дори позволяват на дъщеря си да се вози без охрана в колата. Разбира се, такава е имала в друг автомобил, но по време на срещата гардовете са пазили дистанция и са оставили младите да се насладят на момента.

Сега Малия е студент в Харвард, а Мишел споделя, че раздялата с най-голямата ѝ дъщеря е била изключително трудна. „Като майки не искаме нещо или някой да нарани децата ни. Но животът има други планове. Натъртени колена, препятствия в живота и разбити сърца са част от пътя към успеха“, казва тя пред British Vogue.

През 2001 година щастието в дома на Обама се увеличава. Ражда се Наташа „Саша“ Обама. Мишел признава, че когато двете момичета са били малки, тя и Барак с часове са ги гледали как спят. На 7 години Саша се превръща в най-малкия обитател на Белия дом в историята на Щатите. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama) on

Момичето също вече е в университет, избирайки да учи в Мичиган. „Дъщерите ми имаха страхотния късмет да получат най-добрия пример за подражание в лицето на майка им“, казва Барак. Той допълва, че връзката между него и съпругата му също е научила момичетата да се отнасят с уважение към половинките си и да ценят мнението на другия. 

Битката за Белия дом

Въпреки че е бил държавен сенатор от 1997 до 2004 година, Барак Обама е избран за сенатор от щата Илинойс и служи от 2005 до 2008 година. Това незабавно насочва прожекторите към цялото му семейство и вече животът на трите му дами не е толкова потаен. 

Като едва петият афроамериканец, който влиза в Сената, Барак веднага се превръща в интересен политик. Той се опитва да осигури по-добро бъдеще на чернокожите и по-уязвимите групи в Чикаго. Мишел се превръща в негова дясна ръка и най-голямата му опора по време на битките. 

Обама БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Постепенно Барак започва да се цели в президентския пост. Това никак не се харесва на съпругата му, която ненавижда политиката и я смята за игра, в която никой не може да победи. Виждайки отдадеността на съпруга си обаче, Мишел решава, че Америка има нужда от мъж като него и се съгласява да започнат борба за Белия дом.

„Коя бях аз, че да спра Барак Обама да стане президент?“

Президентската кампания минава повече от добре и привлича към себе си както чернокожи, така и бели избиратели. Целта на семейство Обама е да накара повече млади хора да гласуват, за да покажат на света, че американците имат желание за промяна. През 2008 година историята се променя и САЩ се сдобива с първия си чернокож президент. 

„Ако трябва да съставя списък със 100-те най-добри неща, които съм правил, то сватбата ми с Мишел е номер 1“, казва Обама. 

Семейството бързо се превръща в любимо на цяла Америка. Двамата демонстрират близост без да се притесняват от камерите. Мишел започва свои инициативи, заявявайки че не иска да бъде запомнена като съпругата на президента. Тя се фокусира върху съставянето на здравословни менюта в училище, които могат да решат проблема със затлъстяването при децата. 

„Очевидно е, че много от нещата съм ги направил с помощта на Мишел. Тя не само е първа дама, тя е моята опора“. 

През 2009 година по време на първия им танц като президентско семейство, г-жа Обама се показа и като модна икона. Тя заложи на бяла рокля от Джейсън Ву, която беше бродирана с флорални мотиви. Съпругът ѝ пък беше олицетворение на чаровния принц, водейки танца и прошепвайки мили думи в ухото ѝ, за да може да изгони напрежението. 

2012 е годината, в която Барак Обама е избран за втори президентски мандат. Това осигури на американците още четири години, в които те могат да наблюдават любимото си първо семейство. „Аз съм един от най-големите поддръжници на съпруга си. Най-големият му фен“, казва Мишел. 

Двамата впечатляват и със спокойствието, което показват на обществени събития. Те са хванати от т. нар. „Kiss Cam“ по време на олимпийския баскетболен мач между САЩ и Бразилия. Тогава Барак и Мишел трябваше да се целунат пред цялата публика, а действието им беше посрещнато с аплодисменти. 

Връщане към нормалното

2016 година слага край на президентското приключение на Барак и Мишел Обама. Двамата трябва да напуснат Белия дом след 8 години и да го оставят в ръцете на Доналд Тръмп. Въпреки че са се насладили на живота си в най-известната къща в Америка, семейство Обама призна, че няма търпение да се върне към по-нормалния си живот.

„Искам да отворя вратата без да искам разрешение от никого. Искам просто да си вървя спокойно по моравата“, казва Мишел пред Опра. Съпругът ѝ допълва, че и трите дами в живота му нямат търпение да живеят по-нормално и без толкова много правила. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Michelle Obama (@michelleobama) on

През 2017 година Обама официално напусна президентския пост, а семейството му се отдаде на заслужена почивка. Четиримата отидоха в Италия, Хавай и Британските Вирджински острови, където опитаха рафтинг, повозиха се на яхта и дори караха сърф. 

Въпреки че вече не са първо семейство на САЩ, Барак и Мишел Обама все още се радват на огромната любов на сънародниците си. Много от феновете им искат отново да ги видят в Белия дом, но този път президент да бъде Мишел. За тяхно съжаление обаче това няма как да се случи, защото самата г-жа Обама заяви, че повече не иска да се занимава с политика. 

Тази година семейството празнува 28 години брак и продължава да доказва, че любовта побеждава всичко. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари