IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариновани чушки халапеньо – как да ги приготвим?

13 октомври 2020 14 50

Да добавим нещо люто на масата

Снимка: iStock

Постепенно започваме да се подготвяме за зимата. Вече направихме най-важните компоти и консерви за следващите няколко месеца и сме спокойни, че ще имаме вкусни гозби дори и в най-студените дни. Българската трапеза обаче не може да съществува без традиционните люти чушки, които осигуряват една топлина в организма, достатъчна да ни държи загрети дълго време.

И докато някои от нас разчитат на домашните и познати люти чушки, то други се насочват към сорт халапеньо, който идва от Мексико. Той се характеризира със средна големина и наситенозелен цвят. Има и червени чушки халапеньо, но някои смятат, че те не са толкова качествени, колкото зелените. 

халапеньо istock

Снимка: iStock

Чушките халапеньо, както и останалите люти сортове, съдържат в себе си капсаицин – съединение, което се счита за ефективно средство за горене на калории и мазнини. Съдържа се и в много хапчета за отслабване. Чушките халапеньо обаче са чудесна природна алтернатива на лекарствата. 

Освен това този сорт е богат на витамин С, минералите калий, желязо, магнезий, цинк и други. Всички те подобряват храносмилането, костната плътност, понижават кръвното налягане и се борят със свободните радикали. 

И тъй като българите сме професионалисти на зимнината, днес ви предлагаме една рецепта за мариноване на чушки халапеньо. С нея винаги ще имате вкусния сорт подръка.

Рецепта за мариновани чушки халапеньо

Необходими продукти:

8 чушки халапеньо
2 стръка мащерка
1,5 ч. ч. бял винен оцет
2 супени лъжици сол
1 ч. л. бахар на зърна
2 стръка риган
1 дафинов лист
1/4 ч. ч. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. кимион на семена

Начин на приготвяне:

Нарежете чушките на шайби, за да могат по-лесно да се съберат в буркана. 

В малка тенджера налейте олиото и оцета. Към тях прибавете мащерката, солта, бахара и ригана. Сложете дафиновия лист, захарта и семената от кимион. Поставете сместа на котлона, прибавете чушките към марината и оставете да заври. Когато сте готови, отместете тенджерата от тигана и изсипете чушките и марината в буркан. След това затворете добре. 

Необходимите съставки за тази вкусна и гореща рецепта може да намерите ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Тошко ( преди 2 години )
Тенджерата от кой тиган да се премести и къде?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
След всичко, колко време трябва да седи буркана преди да са готови за консумация чушките?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар