IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желе от дюли – как да го приготвим?

21 октомври 2020 14 40

Вкусна добавка към неделните палачинки

Снимка: iStock

Есента, освен като сезонът на промените, е познат и като времето на дюлите. С жълтия си цвят плодът е сред най-популярните през месеците преди зимата и служи за широка употреба. Освен като десерт, дюлите могат да бъдат използвани за направата на чай, сладко и желе. 

Въпреки че притежава много ценни качества, плодът често е пренебрегван заради стипчивия си вкус. Дюлите имат известни сходства по външен вид с ябълките и крушите, но може да ги разпознаете по безформеността им и големите размери. Често са покрити и с мъх. Ароматът на плода обаче не може да бъде сбъркан и може да ви привлече още от входа на магазина. 

дюли Pixabay

Снимка: Pixabay

Дюлята съдържа танин, който е и отговорен за стипчивия вкус. В разумни количества обаче той е отличен антисептик и се бори безупречно с инфекции в носоглъдката, дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и бъбреците. Именно затова плодът е изключително полезен за периода на настинките, който вече настъпи. 

След като ви показахме как да си направите компот от дюли, сега е време да ви разкрием и рецепта за желе от този плод. 

Ето и необходимите продукти:

1 килограм дюли

2 килограма и 500 грама захар

1/2 чаена лъжица лимонтузу

Начин на приготвяне:

Почистете дюлите от мъха, измийте ги добре и ги нарежете на парчета, но не ги почиствайте от семките. Сложете ги в подходящ съд и ги залейте с вода. Оставете ги да врат за около 20-30 минути. 

Прецедете сиропа от сварените дюли през ситна цедка. На всеки литър прецеден сироп добавяте по 500 грама захар и отново поставяте тенджерата на котлона. Трябва да бъркате постоянно докато захарта се стопи и след това оставете сместа да ври. Ако видите, че се образува пяна по време на варенето, внимателно я отстранете. 

желе от

Снимка: iStock

За да проверите дали желето ви е готово, трябва да вземете една малка капка от него и да я оставите на порцеланова чиния. Ако капката не се разтича, значи сте готови. Когато получите правилната консистенция, добавете лимонтузуто. Варите за още 3-4 минути. 

След като премахнете тенджерата от котлона, изсипете желето в малки бурканчета и ги затворете добре. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари