IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да запазим свежестта на спалното бельо?

25 октомври 2020 12 00

Вижте колко често се сменят комплектите

ПР

За да запазите свежестта и красотата на спалното си бельо, когато го поставяте за съхранение в гардероба или скрина, е добре да спазвате определени правила. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза. 

Комплектите спално бельо не трябва да се поставят в найлонови торбички. Така рискувате да се появи миризма на гнило и да се наложи повторно пране.

На рафта, където се намират спалните комплекти, можете да напръскате с аромати или да поставите торбички с билки. Те ще осигурят приятна миризма, която ще попие в бельото. Някои използват стръкове лавандула и други билки. Но не забравяйте, че сушените билки са склонни да се трошат и затова е по-добре да ги поставите в специална торбичка или марля.

Прибирайте за съхранение само напълно изсушено спално бельо. В противен случай то ще се сдобие с неприятна миризма. Ако влажността в стаята за съхранение на спалното бельо е постоянно висока, гладенето му става задължително. 

Ако страдате от алергия, по-добрият начин за съхранение е като поставите прането в затворени торби от плат, за да предотвратите натрупването на прах в него.

Колко често трябва да се сменят комплектите спално бельо?

Отговорът е много елементарен – най-вече по преценка на домакинята. Ако смятате, че спалното бельо вече се е замърсило, значи следва да бъде подменено. В сън прекарваме една трета от живота си и затова аксесоарите за сън винаги трябва да са в добро състояние и да ухаят добре.

Като правило подмяната на спалното бельо в студения сезон веднъж седмично е напълно достатъчна. Някои хора предпочитат да перат някои части от комплектите по-често. Например, калъфките на възглавниците. По-придирчивите домакини ги пускат в пералнята всеки ден. Особено ако те или членовете на семейството им страдат от някакви алергии. Но по принцип всяка домакиня трябва сама за себе си да реши колко често е необходимо да пере спалното бельо, за да бъде сънят на близките ѝ комфортен.

 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари