IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява овърдрафтът и с какво се различава от кредитната карта?

22 октомври 2020 16 01

Той е с по-висок лихвен процент

ПР

Овърдрафтът е форма на кредитиране, която осигурява на клиентите възможност бързо да получават средства по своята сметка за плащане на стоки или услуги.  

Парите по банкова карта могат да свършат в най-неподходящия момент, например преди предстоящо плащане за доставка на куриери или битови сметки. Може също така да са необходими спешно средства и при други извънредни ситуации, например за ремонт на автомобил или лечение. В тези случаи банката може да предложи на компанията / клиента услуга за овърдрафт, тоест да отпусне повече средства, отколкото съществуват в картата в момента на заявката.

Кредитът и овърдрафтът са банкови продукти и въпреки това те имат няколко съществени разлики:

Срок

Овърдрафтът е предоставен за малък период от време, най-често за 30 дни, в зависимост от политиката на банката. 

Лихва

Овърдрафтът е с по-висок лихвен процент, но понякога банките въобще не начисляват лихва за известен период от време.

Количество средства

Заемът може да бъде за сума, няколко пъти по-висока от месечните приходи на клиента. Овърдрафтът винаги зависи от размера на месечните постъпления по картовата сметка на потребителя и не може да ги надхвърля.

Погасяване

При овърдрафт плащанията се връщат в банката не на равни вноски, както при заем, а в зависимост от сумата на получените пари по картата. Ако те не са били достатъчни, оставащата сума за плащане може да бъде върната при следващи разписки. Заемът следва да бъде върнат независимо от парите по сметката.

Скорост на издаване и връщане на средствата

Овърдрафтите често се издават бързо, веднага щом са необходими и се връщат след като средствата са кредитирани по сметката. Тегленето на кредит от банка е много по-трудно и отнема повече време. Първо трябва да посетите финансова институция, след това да съберете всички документи и чак тогава да очаквате получаването на заема.

Все пак между овърдрафт и кредит има нещо общо и това са изискванията към кредитополучателя и условията за получаване. Няма как да не отбележим, че те са много по-строги, в сравнение с получаването на бърз кредит от небанкови организации.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари