IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенденции в интериора на банята – потопете се в лукс с масивна дървесина

22 октомври 2020 16 36

Може да избирате между различни текстури

IStockphoto

Дървото е екологично чист продукт и има огромен избор от текстури от естествена дървесина. Има дървесни видове, които могат да издържат на висока влажност: дъб, пепел, бразилски орех, бук и бряст. От тях можете дори да направите вана, душ или мивка. Съществува и дървесина, която има по-ниска защита от влага, но издържа на вода и пара.

В банята нивото на влажност може да е различно. Опитайте се влажността на въздуха в банята ви да не е висока. Поставянето на дърво в така наречената влажна зона, т. е. директно в банята или душ-зоната, където материалът постоянно бива изложен на вода и пара, е специфичен въпрос. Ето защо е добре да помислите за дървени ламперии, шкаф или други елементи, отдалечени от зоната на водоизточниците. Съществуват и опции за поставяне на дървени обекти близо до ваната и мивката, където понякога капки вода може да достигнат до повърхността. В това също не е причина да се отказвате, защото съществуват много препарати, с които се обработват допълнително дървените мебели и покрития. 

Съществуват и добри алтернативи на дървото. Така например, вместо дърво, може да се  използва керамика или пластмаса в зоните, в които излагането на водните капки е най-силно. Препоръчва се мебелите и аксесоарите от различни видове дървесина да се поставят в най-сухите зони.

Съществуват и алтернативи на масивното дърво. То е най-надеждният вид, който може да използвате в банята, но такъв материал е и много скъп. 

Какво може да направите? Първо, от масив може да си изберете само фасадите за мебелите за банята, като това ще ви спести пари за сметка на количеството материал. На второ място, можете да използвате специален MДФ, устойчив на влага. ПДЧ също са подходяща опция и са дори по-евтини, но са по-малко устойчиви на влага. Те не могат да се използват в непосредствена близост до влажната зона. Често мебелите от евтин материал са покрити с фурнир, но при липса на вентилация, от честите увеличения и спадове на влажността и температурите, фурнирът бързо се напуква и започва да се деформира.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Асан ( преди 3 години )
Да земате някой и да поглежда какво е привел гугала? Щото тай се ено аз сам писал някакс и
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар