IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Езикът на извинението и как да го ползвате

26 юни 2021 21 00

Умеете ли да се извинявате?

Снимка: Istockphoto

Всеки човек прави грешки. Това е толкова естествено, колкото да постигаш неща в живота. Всъщност само когато правим грешки, ние израстваме към това да бъдем по-добрата версия на себе си. Но някои грешки изискват извинени и едно „Съжалявам“ не винаги е достатъчно. Работата с извиненията е, че ако не бъдат направени както трябва, те могат да се обърнат. Някои извинения могат да накарат другия човек да се чувства подведен, за изгубят доверието към вас и дори да обидят някого. Ето и кои са петте „езика за извинение“ и как да ги прилагате:

Изразяване на съжаление

Когато осъзнаете, че сте направили нещо, което ви кара да се чувствате зле, споделете го на глас със засегнатата страна от действията ви. Нещо толкова просто като „Съжалявам, че това се случи“ може да направи чудеса. Посочете конкретно за какво съжалявате и след това завършете изречението си с „Извинявам се“.

Поемете отговорност

Този е по-скоро като продължение на предишното. Когато осъзнаете, че сте допуснали грешка, се чувствате зле от нея, особено ако сте напълно отговорни за нея. Подчертайте своята отговорност и приемете последствията. Не винете друг и така извинението ви ще има много по-голяма тежест и ще бъде прието.  

Потърсете начин за компенсация

След като сте осъзнали, признали и поели отговорност за случилото се, е време да потърсите начин да го поправите. Някои неща не може да се опрасят напълно, но винаги има начин да се компенсира засегнатата страна. Покажете, че мислите в тази посока и сте готови да го направите и то не само на думи.

Покаяние

Това не е самосъжаление, а поемане на отговорност и  обещание тази грешка да не се повтаря повече. Извинението не значи нищо, ако виновният не си е взел поука и не се опита да се промени, за да не се стига до подобни ситуация. Не се оправдавайте, а посочвайки конкретно вината си дайте обещание това да не се повтаря.

Поискайте прошка

Казали сте всичко, което трябва да се каже. Извинили сте се, обещали сте да не се повтаря, поели сте отговорност, идва ред на искането на прошка. Наранили сте някого и трябва да оправите нещата и да го накарате да се почувства по-добре въпреки загубата. А това става с лично отношение и искане на прошка.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари