IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава „токсична позитивност“

11 май 2021 18 00

Вие страдате ли от такава?

Снимка: Istockphoto

Не всеки ще се съгласи, но мнозина вярват, че истинското щастие и позитивност се крият в признаването на изпитанията и предизвикателствата на живота. Без задълбочено разбиране на страданието и тъгата е почти невъзможно да разпознаем задоволството и радостта. Въпреки че не е никак лошо да имате позитивен поглед за всичко и да бъдете щастливи, като търсите и откривате простите удоволствия от живота, има сериозен проблем, ако просто живеете в балона на позитивността, невежи за реалността, която съществува около вас.

Да, край нас постоянно има негативни новини и вероятно често ви идва да се изключите от целия свят (ако това изобщо е възможно) и да се затворите в един свой розов вакуум на мечти и красота, но това не е никак здравословно за вашето психично здраве и експертите по ментално здраве вече го диагностицират като „токсична позитивност“.

Какво е токсична позитивност?

Позитивността е най-добрият начин да се грижите за физическото и психическото си здраве. Помага ви да станете по-добри, а също така ви насърчава да имате положителен поглед върху живота, при условие че признавате и нещата, които са повлияли негативно върху него. Следователно, когато става въпрос за „токсична позитивност“, това не е съвсем същото като да бъдеш положителен.

Здравословният позитивизъм включва и приемането на емоционалната болка и трудностите в живота, докато „токсичната позитивност“ е като преструвка, когато човек изпитва нужда да бъде щастлив през цялото време, въпреки че не е така. Проблемите са част от живота ни и справянето с тях ни дава усещане за удовлетворение и постижения. Дава ни цели. Отдаването на токсична позитивност обаче само ще ви накара да заживеете в един свой свят, в който поради насилствена еуфория може да се загубите тук и сега. Това ще ви дистанцира от околните и ще ви направи неадаптивни за живота в настоящето, тъй като ще сте неразбрани и на моменти дори може да бъдете сметнати за „луди“.

От друга страна, в момента в който балонът на тази токсична позитивност се „спука“ (а това винаги се случва в един момент) проблемите на настоящето ще ви ударят с пълна сила и може да се почувствате в силен психически дискомфорт и дисбаланс.

Защо хората попадат в капана на токсичната позитивност?

Имайки предвид негативния водопад от новини и ограничения покрай пандемията, мнозина избират да поемат по пътя на „токсичната позитивност“ като механизъм да се справят със ситуацията.

Често токсичната позитивност е защитна реакция в резултат на сериозна емоционална травма или загуба.

Разбира се, съществува и вариант тя да бъде придобита от емоционално нестабилни хора или такива с доказани психични болести, които така или иначе не живеят в реалността.

Как да се предпазите от нея

Единственото решение е да признаете проблемите си и да откриете техния корен, за да съумеете да се справите с тях. Говорете с други, не се затваряйте в себе си. Понякога пътят към откриване на решения идва и с чужда помощ, а и другите ще са като ваш компас затова дали сте здраво стъпили на земята.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари