IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да направите, преди да напуснете работата си

2 септември 2021 18 00

Бъдете коректни до последно

Снимка: Istockphoto

Няма нищо вечно на този свят, а някои неща изискват подновяване на няколко години... като работата ви например. И ако сте стигнали до момента, в който искате да се махнете от настоящото си работно място, няма да ви съдим. След като веднъж вземете решение да го направите, трябва да отделите малко време на подготовката преди финала. Ето и какво трябва да направите:

Направете финансови калкулации

Имате ли събрани пари? Имате ли друга оферта вече? Какви са разходите ви и колко време бихте могли да издържите без приходи?

Сметнете какви пари ще получите за последния изработен месец при пускане на предизвестието и дали и имате дни отпуск, които да ви бъдат изплатени.

Ако не сте си намерили нова работа, е хубаво да имате финансово покритие за следващите 6 месеца.

Вижте какво ви трябва от настоящата работа

Ако има някакви презентации и файлове, които са създадени от вас и могат да ви бъдат полезни при евентуална друга работа, можете спокойно да ги копирате.

Довършете си задачите

В предизвестие мотивацията често е много ниска, но въпреки това бъдете професионалисти до последно и си свършете съвестно работата. Дори да сте обидени конкретно на един човек, не си го изкарвайте на целия екип като саботирате работата си и тази на другите.

Бъдете честни, но не и агресивни

Много често поводът за смяна на работата е свързан с недоволство, обида или неоправдани очаквания – все негативни емоции, които могат да ви накарат да бъдете по-емоционални и дори груби с останалите си колеги. Това едва ли ще ви донесе нещо добро, така че по-добре да запазите добрия тон до самия финал. В случай, че имате изходящо интервю или шефът ви иска да поговорите за вашето решение, бъдете по-лаконични и откровени, но не и нападателни.

Не създавайте интриги

Много хора ще ви подпитват защо си отивате. Ако сте насъбрали гняв и огорчение, можете да го споделите само с най-близките си, но не тръгвайте на открита война с други колеги, създавайки клюки и обиждайки ги зад гърба им. Така няма да ви запомнят с добро и дори тези, които ви симпатизират, може да се настроят срещу вас. Най-важното е, че си тръгвате и няма смисъл да търсите отмъщение или да всявате раздор на работното място.

Споделете с познати във вашата сфера, че сте на пазара

В случай, че нямате друга работа, която да стартирате след изтичане на предизвестието си, докато кандидатствате по обяви в сайтовете за работа, можете да споделите и с колеги от други компании или ваши познати, че сте отворени за нови възможности. Не пропускайте да ползвате и социалните мрежи като LinkedIn, където можете да активирате различни опции и вашият профил да се показва на рикрутъри и компании активно търсещи служители.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари