„Ой, Коледо, мой Коледо роди ми се Боже чедо. Кравай скача от полица, ври в котлето кървавица...“
Всички ние сме чували този стих от коледарите, които обикалят из къщите. Но преди да ги посрещнем в своя дом и ги нагостим с колачета, трябва да се подготвим отрано за празничната трапеза.
След като мине Бъдни вечер, някои колят прасе за Коледа и похапват мръвки, пийвайки руйно вино или друг любим алкохол. Други пък задължително пълнят глинен гювеч с месо и кисело зеле, за да похапнат капама. А тя се приготвя лесно, стига да разполагаме с нужните продукти и да знаем някои тънкости.
Ето какво ви е необходимо за нея:
- 1 кисела зелка; - 500 г свинско месо; - 500 г телешко месо; - 500 г пилешко месо; - 1 парче кървавица; - 150 г сланина; - 1 ч. ч. ориз; - 4-5 скилидки чесън; - няколко зърна черен пипер; - дафинов лист; - 1 ч. л. чубрица; - 1 /2 ч. ч. брашно; - кимион и сол на вкус; - около 3 ч. ч. вода; - 1 ч. ч. червено вино.
IStock
Начин на приготвяне:
Взимате киселото зеле и го нарязвате на ситно. Отделяте няколко по-големи листа, които да ползвате по-късно.
Измивате ориза, поставяте го на котлона, като добавяте солта, подправките и наситнения чесън. Слагате и киселото зеле, като добавяте малко вода, за да поеме от нея.
Взимате подходящ глинен съд и на дъното нареждате нарязана сланина. Отгоре изсипвате малко смес от ориз и зеле, а върху нея – парчета свинско месо. После пак зеле и ориз, телешкото месо, като върху него се нареждат останалите резени сланина. Пак ред зеле, пилешкото и кървавицата.
Накрая е хубаво да залеете с червеното вино и около 2 чаши вода. После „завийте“ с няколко листа, за да не загори.
След като сложите капака на съда, добавете предварително омесеното от вода и брашно тесто, за да се запечата хубаво.
Хубаво е капамата да къкри във фурната поне 5 часа, при това на бавен огън. След като заври, градусите се намаляват.
Пробвайте рецептата, която е за 8 порции. Да ви е сладко!