IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спомняме си за Иван Стоянович в „Умно село“ по Bulgaria ON AIR

5 януари 2022 16 19

Не пропускайте епизода „Спомням си“ от поредицата с големия български интелектуалец на 9 януари

Спомняме си за Иван Стоянович в „Умно село“ по Bulgaria ON AIR

Всяка година на 10 януари, от 1999 насам, в къща с уникална биография, пазеща спомена за уникални обитатели, се събират близки хора, за да почетат подобаващо отишлия си на тази дата техен приятел, неподражаемият аристократ на духа Иван Стоянович. В памет на големия български интелектуалец, тази неделя, на 9 януари, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от поредицата „Умно село“, озаглавен „Спомням си“.

Иван Стоянович е особено ярка звезда на културния небосклон: кинокритик, журналист, сценарист и писател; ерудит, космополит, прочут присмехулник. Потомък е на възрожденски род, описан в учебници и енциклопедии и оставил историческа следа във всевъзможни сфери като медицина, политика, право, дипломация.

„Спомням си“ е озаглавил и филма, посветен на баща му, авторът Димитър Стоянович. Заедно с режисьора Лъчезар Аврамов и оператора Стефан Куцаров той създава един от най-лиричните и емоционални епизоди от поредицата „Умно село“. Един спомен за удивително битие, изживяно с вътрешна свобода и артистична изобретателност; личен поглед върху колоритни персони, чиито имена са част от учебниците по история. Признание за родова принадлежност и за ясно съзнание, че онова, което е било, ни е направило днес това, което сме.

Не пропускайте епизода от „Умно село“ с Иван Стоянович – тази неделя, 9 януари, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари