IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личен опит: 15-годишната ми дъщеря иска свобода, но се държи безотговорно

22 май 2022 21 00

Какъв е отговорът на психолога?

Снимка: Pixabay

Имам дъщеря на 15 години. Лъже, груба е, крещи, краде пари, но не си признава. Не иска да помага в къщи, има си приятел и пуши от три години. Учи си уроците много бързо, не мисли за професията. Иска свобода без никакви въпроси.

Татяна, на 54 години

Отговорът на психолога

Татяна, юношеството е труден период както за детето, така и за родителя. На първо място, струва си да определите собствената си цел - да подобрите отношенията с дъщеря си? Да промени ли поведението й? Кое изглежда най-важното?

За тийнейджъра индивидуалността, независимостта, свободата, признанието от връстници са много важни. Самочувствието на подрастващите е възможно най-уязвимо, така че често се използват агресия и бунт, казва психологът Марина Филкина. Твърдите мерки от страна на родителите най-често водят до влошаване на отношенията и ситуацията като цяло и рядко дават поне някакъв осезаем резултат.

Преди всичко трябва да обърнете внимание на собственото си състояние и очакванията си.

Всеки родител иска само най-доброто за детето си, но това "най-добро" не винаги е съобразено с желанията му. Важно е да питате, слушате и чувате детето, когато говори за своите нужди. Търсете компромиси, преговаряйте. Бъдете на една и съща страна, не водете война.

Очакванията също могат да бъдат в основата на конфликта в отношенията ви с дъщеря ви. Имате ли очаквания, че тя ще се държи както искате, да получва отлични оценки и да мисли за далечното бъдеще? И тя изобщо няма да се интересува от това, което се случва в живота й в момента?

За съжаление, в юношеството не винаги разбираме стойността на дългосрочните лични инвестиции и изобщо не отделяме време за нещо, което ще се окаже полезно по-късно.

Все пак не се отчайвайте и се опитайте да започнете с изграждане на диалог, ръководен от основните принципи на ненасилствената комуникация:

- говорете от първо лице, чрез „аз-изявлението“: „Много съм разстроена“, а не „ти ме разстрои“

- назовавайте и изброявайте факти без емоционална оценка

- изразявайте желания, а не искания или условия

- говорете за вашите нужди

- опитайте се да чуете не думите, а чувствата зад тях

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари