IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да закачите пердетата правилно от първия път

30 март 2022 09 00

Изчислете правилно ширината

IStockphoto

IStockphoto

Дори вече да знаете със сигурност кои пердета искате да имате в дома си, това не означава, че сте преодолели всички трудности. Освен за материята, цвета и дизайна трябва да помислите и за размера, който ще бъде подходящ за стаята Ви, и да се убедите, че избраните от Вас пердета са подходящият вариант. Няма да се наложи да купувате излишно пердета и корнизи, защото ще ги окачите успешно от първия път, ако следвате следните няколко съвета.

Изчислете правилно ширината

На първо място измерете пространството, което пердетата трябва да покриват. Със сигурност те трябва да обхванат целия прозорец, колкото и широк да е той. Освен това пердетата трябва да стоят красиво набрани, дори когато са напълно спуснати. За да се получи този ефект, пердетата трябва да са 1,5-2 пъти по-широки от ширината на прозореца.

Не забравяйте също така да изберете и корниз, който е по-дълъг от прозореца. Достатъчно е той да е с около 20-30 см по-дълъг, за да може пердетата да покрият по 10-15 см от стените от двете страни.

Изчислете правилно дължината

Правилният избор на дължината е също изключително важен и дори малко по-труден. Ако пердетата са твърде къси, те ще направят стаята да изглежда по-малка, а таваните ще изглеждат по-ниски. Ако пък се опират в пода, ще събират прахоляци, а и ще има риск да се спънете в тях. В перфектния случай пердетата трябва да стигат точно малко над пода.

За да разберете каква е подходящата дължина, измерете разстоянието от пода до мястото, където ще окачите корниза. Най-често корнизите се окачват на около 10-15 см над ръба на прозореца, но ако искате стаята да изглежда по-висока и просторна, може да ги окачите и под тавана.

Пердетата обикновено се продават със стандартни дължини, така че просто изберете тази, която е най-близо до измерената от Вас. Ако Вашата мярка е между два готови размера, вземете по-дългите пердета.

Окачете корнизите

След като вече имате пердета и корнизи, преизчислете височината, на която трябва да сложите корнизите. Целта е пердетата да стигат точно до пода. Може първо да ги изперете, ако смятате, че има вероятност да се свият при прането. Ако халките за окачане са под горния ръб на пердетата, помислете и за това – между корниза и тавана трябва да има достатъчно място, така че пердетата да не опират в тавана.

След като изчислите височината, пресметнете и ширината, като добавите онези сантиметри извън прозореца, за които говорихме. Остава само да окачите пердетата и да се порадвате на резултата.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари