IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветница е – празнуваме най-пъстрия и цветен празник

17 април 2022 10 30

Днес имен ден имат всички, кръстени на цветя и други растения

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Честита Цветница!

Днес празнуваме един от най-хубавите и със сигурност най-пъстрия пролетен празник. Връбница, както някои хора наричат Цветница, дава новото начало в природата и позволява на хората да започнат начисто.

Цветница БГНЕС

Снимка: БГНЕС

В последната неделя преди Великден християните отбелязват тържественото пристигане на Иисус Христос в Йерусалим, където той е посрещнат с лаврови и маслинови клонки. Именно затова точно клонки от тези дървета се носят в църквата, за да бъдат осветени и след това поставени върху вратите на къщата. Момите плетат венци от тях, които носят на главата си или пък поставят пред иконата вкъщи за здраве и просперитет. Според вярванията, тъй като върбата е жилава и трудно се чупи, тя ще пази къщата от зли очи, болести и лоши помисли.

Обичаят Кумичене – жив и до днес

Рано сутринта след Лазаровден момите отиват на реката, носейки китки, венци и малко хлебче. То се нарича „кукла“, понеже е във формата на дете. Момите се нареждат по брега на реката и пускат по течението китките или част от хляба, като следят чие ще отиде най-напред. Тази, която победи в това „състезание“, се обявява за „кумица“ – най-главната сред всички.

Преди да пуснат китките и хляба във водата, момите играят и пеят специални песни за предпазване от змея, от неговата опасна и зла любов. След това се връзват люлки, като първа се люлее кумицата, а след това всички останали.

Цветница, момиче,

Снимка: Pixabay

До Великден останалите моми не разговарят с кумицата, а ако я срещнат, не ѝ препречват пътя. На втория ден от Великден те ѝ отиват на гости, за да ги опрости и тогава ѝ проговарят за първи път. Носят ѝ дар в специален обреден хляб, в средата на който има червено яйце. Майката на кумицата приготвя трапезата за лазарките и тогава обичаят приключва.

Какво да сложим на трапезата?

След Благовещение Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба. Затова днес може да се поглезите и да си позволите малко месо, макар и рибешко.

Нашата рецепта включва скумрия и картофи на фурна.

Необходими продукти:

1 скумрия

4 бр. средно големи картофа

Лимони

Сол

Черен пипер

Зехтин

Шарена сол или самардала

Червен пипер

Начин на приготвяне:

Изчистете и измийте хубаво рибата. Сложете я в тавата за печене. От двете страни на рибата направете по три прореза, овкусете със сол, черен пипер, зехтин и лимонов сок. В прорезите от горната част пъхнете по парченце лимон. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за няколко часа.

риба, картофи

Снимка: iStock

Обелете картофите, нарежете ги на едри парчета и в купа ги овкусете със сол, червен пипер, шарена сол и зехтин. Разбъркайте ги добре, за да попият подправките, след което ги наредете около скумрията. С останалата мазнина в купата залейте картофите и рибата.

Без да слагате отново фолиото и без да наливате вода, печете на 180 градуса до готово състояние!

Да ви е вкусно!

За Цветница е хубаво на масата да има и питка, така че ще ви предложим и една лесна и бърза рецепта за вкусен и красив хляб.

Необходими продукти:

400 мл прясно мляко

3 бр. яйца

1 пакетче суха мая

3 с. л. олио

2 с. л. захар

1 с. л. сол

1 кг брашно

Сусам

Филирани бадеми

100 г масло

Начин на приготвяне:

Първо активирайте маята с малка част от топлото мляко, лъжица захар и малко брашно. Пресейте брашното, прибавете останалата лъжица захар и солта, направете кладенче и сипете разбитите яйца с останалото мляко и маята.

Замесете хубаво и гладко тесто, намажете го с олио и го оставете да удвои обема си. Разделете го на 5 части и разточете 5 еднакво големи обли кори, малко по-малки от тавата, в която ще печете питката. Намажете първата кора с масло, сложете втората отгоре и така петте кори, без да намазвате най-горната.

питка istock

Снимката е илюстративна. Източник: iStock

Сложете чаша в центъра на питката и разрежете на 12 части, след което завъртете всяка от тях на една страна, като свивате краищата им. Оставете питката да втаса, след което я намажете с разбит жълтък с малко вода и олио, като по ваш вкус може да украсите с филирани бадеми и сусам.

Така оформена като голямо красиво цвете, питката е идеална за Цветница.

Да ви е сладко и празнично!

Честит имен ден

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Аглика, Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър – другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Калия, Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а), Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к)а, Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари