IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо първото впечатление невинаги е правилно?

23 октомври 2022 18 00

5 причини

Istock

Istock

Лесно е да си създадете първо впечатление за някого, но дали то е вярно? Ако имате силна интуиция и умения за работа с хора, може да се чувствате доста уверени относно мненията, които си създавате за другите въз основа на тези впечатления. Може би дори сте били прави много пъти! Но със сигурност е имало и много случаи, в които сте били подведени от първото си впечатление...

Истината е, че първото впечатление за даден човек (най-вече ако не е особено положително) може дори да ви попречи да поискате да научите повече за този човек. Реално тази първа оценка, която даваме на хората, въз основа на първата ни среща и първия ни разговор с тях, може реално да бъде тотално погрешна. А защо това е така?

Ето и пет причини, поради които не трябва да вярвате на първото впечатление:

1. Всеки човек си има лични пристрастия

Много хора смятат, че са имунизирани срещу субективизъм и пристрастия, но ние сме човешки същества и нищо човешко не ни е чуждо! Независимо дали умишлено или неволно, ние притежаваме подсъзнателни пристрастия, които променят начина, по който гледаме на света и на хората около нас. Това възприятие може естествено да повлияе на първите ни впечатления, тъй като си имаме своите предпочитания, които ни пречат да видим човека отсреща с непредубедени очи. Нашите възприятия са оформени от опита ни. Ако някой например ви напомня за учител, когото не сте харесвали, вие ще си създадете негативно впечатление за него. Ако някой има излъчване на дружелюбен и мил човек, естествено може да го харесате повече. Но това нищо не значи!

2. Вашето възприятие може да бъде нарушено от това решение

Когато създавате първи впечатления, тази мигновена преценка за част от секундата ще оцвети възприятието ви за дълго време. Това може да бъде доста вредно, тъй като вие ще се борите да промените възприятията си, когато получите повече информация за този определен човек. Дори след време този човек да се окаже много по-свестен, отколкото ви се е сторило в началото, вие ще продължавате да си имате едно наум и да не му се доверявате. Това е заради първоначалната ви преценка за него, въпреки че тя е била погрешна.

3. Хората са твърде сложни

Хората не са елементарни същества. Опитът ви да си създадете точно първо впечатление за някого няма да проработи, защото тези впечатления се основават на бегла елементарна информация. Това, което първо сте видели и изпитали към този човек, е това, което предполагате, че той може да ви предложи в дългосрочен план, дори и това да не е вярно. Хората са доста по-сложни от това и едно впечатление никога не може да ви осигури точен и верен образ за човека. Например няма човек, който да е само строг, само забавен, само ядосан или само чувствителен. Хората имат много лица и се променят в зависимост от ежедневието си.

4. Вие сте повлияни от културата

Културата е светът, в който израстваме, общността, от която сме част, както и мненията на другите, на които сме изложени ежедневно. Тази поп култура е част от това което сме – тя оформя нашите перспективи на дълбоко ниво. Тя оформя нашите вкусове, разбирания за живота и интереси. Това означава, че всеки път, когато се опитвате да си създадете първо впечатление за някого, вие позволявате на вашите, повлияни от културата мисли, да решат дали мнението ви за този индивид трябва да е добро или не. Въпреки че това може да има и предимства, в крайна сметка може и да ви попречи да видите човека по начина, по който би трябвало.

Според зодията: Първото впечатление, което оставяте у хората

5 начина да направите силно първо впечатление

5. Хората могат да се научат да създават фалшиви впечатления за себе си

Дори и да се стараете да не се подвеждате по отношение на хората и да се опитвате да си създавате най-точното първо впечатление за всеки, факт е, че много хора ще се опитват да ви подведат. Просто повечето хора се стараят да правят добро първо впечатление. Те се научават да го правят. Тези хора започват да боравят правилно с езика на тялото, обличат се според инструкциите и очакванията, внимават какво и пред кого говорят и т. н. Всичко това им позволява да правят фантастично първо впечатление тутакси.

Въпреки че това е впечатляващ успех за тях, именно това умение на другите изисква вашето повишено внимание. Ако не внимавате, твърде лесно ще си създавате позитивно първо впечатление за някого, който просто се държи по специфичен начин, за да предизвика тази реакция у вас. А фалшивите хора в днешно време са навсякъде! Ето защо трябва да се съсредоточите върху това да научите повече за този човек, вместо да го съдите въз основа на първото си впечатление.

За още новини от света на звездите и лайфстайла ни последвайте в Instagram и харесайте страницата на Tialoto във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари